Saša Miko pokřtil CD na oddělení dlouhodobě nemocných

21. říjen 2016

Bujarý křik se nedávno nesl oddělením dlouhodobě nemocných ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech: na programu byl totiž křest CD. A hlavními protagonisty alba byli zdravotní klauni a především jeden z pacientů.

Přestože už v deseti letech po tragické nehodě ochrnul na většinu těla, našel Saša Miko svého koníčka: beatbox. To je hudební styl, který patří především k mladé generaci. Tzv. beatboxeři nepotřebují hudební nástroje, řadu z nich, především těch bicích, dokáží napodobit pouze ústy.

„Byla jsem na začátku celého Sašova příběhu. Setkala jsem se s ním už na JIPce, přišel k nám jako desetiletý ochrnutý pacient, nemohl se hýbat. Pro mě jako herní terapeutku to byla výzva, neměla jsem zkušenost s tím, jaké hry pro takového pacienta vymyslet,“ vypráví Ludmila Romová, která na dětském oddělení Fakultní nemocnice pracuje už 17 let.

Pak do Sašova života vtrhli zdravotní klauni a herní terapeutka přišla na jeho speciální dispozici. „Zjistila jsem, že si Saša umí pohrávat se zvuky, vytváří je ústy, jediným nástrojem, kterým může komunikovat. Na jedny jeho narozeniny jsme pozvali pražského beatboxera Jara Cossigu a ten mu pomáhal dále se rozvíjet,“ vysvětluje Romová začátky beatboxové záliby Saši Mika.

Ta zatím vyvrcholila v CD s názvem „Nikdy neříkej nikdy“. A to dostal Saša Miko jako dárek na rozloučenou. Je mu 18, končí nemocniční dětské aktivity. Takže se s ním loučila herní terapeutka i klauni. „Já bych to uzavřela. Počkejte, dojídám. Bylo to krásný, jo, bylo to leta. Leta dlouhý jsme společně se potkali i často takhle a proto je to dojemný, jo – chcete někdo něco říct? Ne? Tim se s tebou – já to asi neřeknu ani – loučíme, že jseš jako chlap velkej, dospělej. A už sem budou lízt jiný ženský. A ta roláda je dobrá. Můžeme sem tajně? A prosím tě děkujeme ti, že jsi takhle citlivej na nás a chápeš naše duše,“ rozloučila se se Sašou za pokřiku a přerušování ostatních klaunů zdravotní klaunka Jůlie Naprdová, alias Jana Wertigová, kterou znají plzeňští amatérští divadelníci ze souboru Teátr Vaštar. Načež se klauni porvali o občerstvení a postěžovali si, že je dojemná chvilka zkažená. „Chtěl bych vám poděkovat, že jste všichni přišli a hlavně bych chtěl strašně moc poděkovat klaunům, že za mnou celou dobu chodili,“ vzal si na závěr slovo Saša Miko.

CD s názvem „Nikdy neříkej nikdy“ vydalo sdružení Zdravotní klaun.

autor: Petra Kosová
Spustit audio