Šaty pro obří Elišku ušily české švadleny. Tři večery bude snít o historii Plzně

České švadleny ušily obří šaty pro jednu z marionet, které budou hrát tři dny pohádkové představení La Niňa v centru západočeské metropole. Loutek je celkem osm a do evropského hlavního města kultury 2015 je přivezl španělský soubor Carros de Foc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří loutky v ulicích Plzně

Obří loutky v ulicích Plzně | Foto: Plzeň 2015

Obří loutka Eliška je hlavní postavou pohádky napsané speciálně pro Plzeň. Ačkoli je to malá dívenka, měří na výšku úctyhodných 8 metrů. Oblečená je do červených šatů s bílými puntíky, které ji z 18 metrů látky ušily české švadleny.

Loutku, kterou stvořili ve Španělsku, nadnáší vysoký jeřáb a ovládá ji sedm loutkovodičů.

Podle režiséra představení La Niňa, Adama Renče, je loutka Eliška děvče, které rádo sní.

„Je to příběh plzeňské holčičky Elišky. Ve snu díky své fantazii prochází střípky znalosti, které má o historii Plzně. Samozřejmě si je skrze dětskou fantazii nějak transformuje,“ vysvětluje režisér.

V představení podle Renče nechybí ani prvky humoru.

Obří loutky v ulicích Plzně | Foto: Plzeň 2015

„Poselstvím našeho představení je to, že by člověk neměl zapomínat na to, jak jsou sny důležité. Právě díky snům a usilování o nemožné se lidstvo posunuje vpřed,“ dodává režisér.

Obří loutky zahrají představení La Niňa společně se stovkou tanečníků vždy o půl deváté večer. Zájemci na představení mohou vyrazit dnes a také o víkendu.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme