Sbory z celého Česka si společně zanotují v plzeňské Měšťanské besedě

29. květen 2015

Pěvecké sbory z celé České republiky přijedou 30. května do Plzně na šestý ročník Plzeňského notování. Festival, který má za cíl bortit klišé spojené s představou sborového zpěvu, se uskuteční v Měšťanské besedě. Pořádá ho plzeňský sbor Canticorum.

„Účelem toho je setkání zpěváků a přiblížení sborové tvorby, sborové hudby veřejnosti. Ty sbory jsou různorodé, od klasické tvorby až po popovou část, takže určitě je co vidět a co slyšet," shrnul smysl festivalu člen Canticora Tomáš Matoušek.

Festival je rozdělený do tří bloků. Dopolední a odpolední část probíhá v malém sále Měšťanské besedy, vstup je tam dobrovolný. Třetí částí je večerní galakoncert, na který jsou už v předprodeji vstupenky. Ten začne v 19 hodin a představí se na něm postupně všechny sbory se dvěma ukázkami.

Plzeňského notování se letos zúčastní celkem sedm sborů z celé České republiky. Na slavnostním večerním galakoncertu se návštěvníkům představí navíc i pořádající sbor Canticorum. Na závěr jsou pak připraveny dvě společné písně, které se nacvičí na odpoledním workshopu. Jejich výběr má na starosti sbormistryně Canticora Anastázie Šolcová.

„Vybere věci, které se dobře zpívají, nějak mají možnost oslovit lidi a v současné době tuším, že to bude Heal The World a You Raise Me Up. Canticorum je jeden z mála českých sborů, který dělá jak klasickou tvorbu, tak zároveň popovou věc, kdy máme a capella sestavené věci s beatboxem. Hodně jsme se inspirovali slovinským sborem Perpetum Jazzile a snažíme se jít touhle cestou," dodal Tomáš Matoušek.

Zájem veřejnosti o festival Plzeňské notování je poměrně velký. Na slavnostní galakoncert se v minulých letech přišlo podívat 300 až 400 návštěvníků. Letošní Plzeňské notování začne v Měšťanské besedě 30. května v 9:30 hodin.

Podrobnosti o festivalu najdete na: www.plzenskenotovani.cz

autoři: kos , sch
Spustit audio