Se začátkem školního roku přibývá nemocných dětí

4. září 2015

Dětské ordinace se připravují na nápor malých pacientů. Do školek nastoupili nováčci a jejich organismus čeká velká zkouška, musí odolat zatím neznámým virům a bakteriím.

Od září do konce roku jsou čekárny dětských lékařů většinou plné. Kromě obvyklých respiračních onemocnění začíná totiž takzvané promořování dětí, které poprvé nastoupily do mateřské školy. A lehké to nebývá ani pro mnohé rodiče. Některé děti totiž stráví kvůli nemoci víc dnů doma než ve školce. Pár dní mezi dětmi a pak týden doma, to je klasický stereotyp ve většině rodin s předškoláky a může za to změna prostředí.

„Děti vyjdou ze svého prostředí, které imunologicky zvládají, to znamená z rodiny a nejbližšího okolí do kolektivu, což je pro ně imunologicky nový terén, čili se promořují a vznikají infekce," vysvětlila dětská lékařka Lenka Šubrtová.

Některé děti se promořují lehce, mají jen často, občas i stále rýmu, kašel, bez těžkých horečnatých stavů. A za rok je obvykle vyhráno. Jsou ale také děti, kterým se k rýmě přidá zánět průdušek, středního ucha nebo angína. Opakovaně berou antibiotika, mívají vysoké teploty a doma stráví většinu prvního roku ve školce. Důležitá je tady hlavně prevence.

„Existují možnosti, jak dítě imunologicky posilovat a je to častý pobyt venku na čerstvém vzduchu. Malé dítě by mělo být až pět hodin denně v přírodě, mít aktivity mimo byt. Potom otužování, to znamená dítě příliš neoblékat teple, i ho třeba sprchovat vlažnou vodou na závěr mytí," popsala možnosti prevence Lenka Šubrtová s tím, že je samozřejmě také potřeba dbát na pestrou a kvalitní stravu s dostatkem vitamínů, ovoce a zeleniny.

Promořovací období ale pro většinu rodičů nebývá překvapením. Maminky se často už dopředu o této náročné fázi v životě jejich dětí mezi sebou informují. Jsou si vědomy, že je potřeba zajistit, aby si organismus jejich dětí zvykl.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio