Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci čeká rekonstrukce

26. březen 2017

Jak se žilo našim předkům na venkově, bude ukazovat selský dvůr U Matoušů v Plzni. Historickou památku, která se nachází uprostřed největšího plzeňského sídliště, čeká rekonstrukce. Přijde na 39,5 milionu korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace a zbytek dá Ministerstvo kultury. Pokud vše půjde podle plánu, práce by mohly začít ještě letos a hotovo by mělo být do konce roku 2019.

„Památka Selský dvůr v Plzni- Bolevci, jak zní oficiální název, je úžasným dokladem vesnické architektury. Jeho zrod datujeme do počátku 17. století a tento dvůr je prohlášen od roku 2008 národní kulturní památkou,“ říká správce Selského statku U Matoušů, Martin Maule.
Nejstarší a nejcennější částí selského dvora je obytné stavení. „400 let stará původně roubená stavba je nejstarší. Z ní se zachovala jen poslední roubená jižní stěna, která už je bohužel trochu zborcená,“ popisuje Maule.

Místnost nese známky opotřebení, loupe se omítka, značně porušené jsou stropní konstrukce a dřevěné prvky napadla dřevomorka. Vzhledem k dlouhodobé ne údržbě a částečnému provozu trpí budova velmi výrazně a je na hranici havarijního stavu.

V největší obytné místnosti se nachází stůl s ubrusem a nádobím. To vše by mělo ukázat, jak dříve lidé žili, vysvětluje Martin Maule: „Z této světnice je dokonce průhled do kvelbu, což byla velmi zásadní místnost pro potraviny k dennímu užití. Kuchyň v tomto obytném stavení disponuje původní chlebovou pecí tak zvanou chlebovkou. Pec není výrazně stará a má modernější cihelnou vyzdívku. Po rekonstrukci bychom pec chtěli zprovoznit a upéct chléb nejlépe na období tří neděl.“

Opravovat se bude od základů až po střechu

Selský dvůr má přislíbenou dotaci ve výši 35 milionů korun. Díky ní by se měl statek zrenovovat.“ Rekonstruovat se budou opadané omítky, provaly či povalové stropy. Dále je nutná výměna degradovaných dřevěných konstrukcí jak krovových tak stropních od základu až po střechu. Dotkne se to budov od sýpky přes obytné stavení až po hospodářskou stodolu,“ uvádí správce.

Po revitalizaci se stane selský dvůr klasickou památkou se standartním otevíracím režim.“ Dvorem povede prohlídkový okruh, a to přes obytné stavení, stáje, sýpku a hospodářkou stodolu. Lidé uvidí v případě obytného stavení nová sporáková kamna nebo selský nábytek. V budoucnosti bychom chtěli stavět na tak zvaných otevřených dnech například s velikonočním jarmarkem či zabíjačkou. Chceme, aby byl statek skutečným obrazem života konce 19. století u sedláka na gruntu,“ uzavírá Martin Maule.

Selský dvůr v Plzni- Bolevci je momentálně z důvodu plánované rekonstrukce veřejnosti nepřístupný. Vstup je možný pouze při mimořádných akcích inzerovaných na webových stránkách statku nebo na základě individuální dohody se správcem objektu.

autor: mkl
Spustit audio