Senát uznal důvody pro sepsání petice, která požaduje umožnění zásahů v NP Šumava

Obyvatelé jižních Čech podle Senátu měli důvod k sepsání petice za umožnění zásahů v Národním parku Šumava. Horní komora dnes projednala tuto podpisovou akci, jejímž cílem je podle autorů uzákonění zásahů do lesů Šumavy, aby se tak zabránilo jejich vysychání. Proti této petici ale stojí Hnutí Duha s vlastní podpisovou akcí. Změnu pravidel pro fungování národních parků by měla přinést vládní novela zákona o ochraně přírody, o které zatím rozhoduje Sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luzenské údolí v NP Šumava

Luzenské údolí v NP Šumava | Foto: Pavel Halla

Hnutí Duha ale i další kritici namítají, že petice jihočeských obyvatel je pouze součástí stavební lobby. Ekologové chtějí jinou podpisovou akcí naopak dosáhnout toho, aby polovina území parku byla bezzásahovou zónou.

„Obce chtějí pozemky, například Modrava chce asi 42 hektarů. Jestliže developerské plány neexistují, co je golfové hřiště ve Stožci, co třeba rozhledna na Polomu nebo turistické zařízení nad pramenem Vltavy?! Tlak developerů na Šumavu velký,“ upozornil člen petičního výboru Hnutí Duha Pavel Kindleman.

Nezávislý starosta šumavské obce Modrava Antonín Schubert tvrzení ekologů z Hnutí Duha ale odmítá.

„Oslovil jsem všech 21 obcí, které se na území Národního parku Šumava rozkládají, a v jejich územních plánech není jediný developerský projekt,“ zdůraznil.

Pod petici ekologů, kterou bude Senát projednávat v říjnu, se podepsalo přes 60 tisíc lidí, pod jihočeskou petici 13 tisíc lidí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme