Senioři se na Šumavě učili bránit. Projekt Nedám se! Organizuje město Plzeň

16. září 2016

První bezpečnostně-sociální projekt cílený na plzeňskou seniorskou populaci ve věku 60 let a více úspěšně odzkoušelo město Plzeň. Realizovalo jej formou třídenního interaktivního workshopu.

Obec Prášily na Šumavě se tak v době od 13. do 16. září 2016 stala základnou pro praktický výcvik 35 plzeňských seniorů, absolventů Plzeňské senior akademie uskutečněné v rámci Městských obvodů Plzeň 2 a Plzeň 3. Nabitý program projektu Nedám se! prověřil jejich teoretické znalosti v oblasti bezpečnosti, pomoci a sociálních služeb a přidal aktivity nezbytné pro zvýšení kvality života seniorů v dnešním světě.

Unikátní projekt učí seniory reagovat na nepředvídané situace

„Jedná se o zcela unikátní projekt, který vznikl ve spolupráci magistrátního odboru sociálních služeb a Městské policie Plzeň, svoji podstatou historicky první. Jde v něm ruku v ruce teorie s praxí s jediným cílem, a to zlepšit informovanost seniorů, schopnost adekvátně reagovat v nepředvídatelných situacích, zvýšit jejich sebevědomí,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký, který nad projektem převzal záštitu spolu s náměstkyní pro oblast školství a sociálních věcí Evou Herinkovou.

Projekt nabídl účastníkům nejen praktický výcvik v sebeobraně, orientaci v terénu, sestavování identikitu, ale i výcvik ve střelbě z pistole, revolveru a vlastnoručně vyrobených luků, trénink paměti a vědomostní testy z místopisu a historie, workshopy zaměřené na sociální pomoc, přednášky s problematikou exekucí, návody, jak nenaletět podvodníkům a na koho se obrátit v případě nouze.

Podstata projektu koresponduje s Národním akčním plánem podporujícím pozitivní stárnutí pro období let 2013-2017 Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky a zároveň s Akčním plánem stárnutí na území města Plzně na léta 2017-2018.

Podle náměstkyně Evy Herinkové spolupráce odboru sociálních služeb s městskou policií funguje bezproblémově v mnoha směrech. „Dokladem je v minulosti realizovaný projekt cílený na integraci cizinců nebo součinnost při zajištění tísňové péče. Projekt Nedám se! je ale zcela novým modelem. Jde o projekt, který vznikal od začátku vyváženě a jako společné dílo. A na výsledku je to skutečně znát. Nasazení celého realizačního týmu je obdivuhodné a spokojenost účastníků maximální,“ řekla náměstkyně.

Na základě převisu poptávky a odezvy ze strany účastníků právě skončeného kurzu organizační tým předpokládá, že další z řady výcvikových pobytů se pro nové absolventy Plzeňské senior akademie, tentokrát i z Městských obvodů Plzeň 1 a Plzeň 4, uskuteční v květnu a červnu 2017.

autor: iko
Spustit audio