Senioři z Domažlic se učí, jak se bránit útočníkovi

23. leden 2018

Kurzy jsou součástí akademie, kterou organizuje Městská policie a Městská rada seniorů. Lekce navštěvují desítky zájemců. Základy sebeobrany jim ukazují strážníci a odborný instruktor. Některé prvky si senioři sami můžou i vyzkoušet.

„Pokud se stane člověk obětí nějakého útoku, všem doporučuji, aby co nejvíce intenzivně řvali. Samozřejmě člověk je pod tlakem, musí se rozhodnout během vteřiny. Důležité je nepodlehnout panice, a nezůstat jen pasivně stát a dívat se, jak na mě pachatel útočí a zmocňuje se mého majetku,“ doporučil velitel městské policie v Domažlicích, Petr Kubal.

Lektoři se snažili seniory naučit základní techniky sebeobrany. „Ukazujeme, jak se ubránit úchopům, když mě chce někdo někam zatáhnout, když mě chce někdo sebrat kabelku a podobně. Se seniory soustavně pracujeme a na vše je upozorňujeme,“ doplnil Petr Kubal a dodal, že pokud se člověk brání napadení, nejúčinnější je mířit útočníkovi na hlavu, konkrétně na oči, které jsou nejzranitelnější.

Ukázka sebeobrany

Na kurzu se senioři naučili nejen se bránit fyzickému útoku, ale instruktoři radili i jak si poradit s tak zvanými šmejdy, jak se udržovat v kondici či jak poskytnout první pomoc. „Cílem akce je, aby lidé věděli, jak se mají bránit a aby si tím zvedli i své sebevědomí. Je to i tom dívat se kolem sebe, dávat pozor, co se kde děje a správně vyhodnotit tu danou situaci," potvrdila Věra Říhová z městské policie.

Akademii pro seniory v Domažlicích uzavře tento čtvrtek kurz finanční gramotnosti.

autoři: mkl , jik
Spustit audio