Seniorům a osobám se zdravotním postižením slouží v Holýšově nově hřiště

31. srpen 2011

V Holýšově na Domažlicku mají nové rehabilitační hřiště pro seniory a osoby s handicapem. Jako nejvhodnější prostor pro umístění hřiště vybralo město nevyužitou zahradu v Domě s pečovatelskou službou. Mohou ho k rehabilitaci využívat nejen klienti domova, ale i ostatní občané.

Jedná se o hřiště, kde nenajdete tradiční houpačky, prolézačky a skluzavky. Město Holýšov se inspirovalo trendem posledních let a pro seniory nad 60 let, kterých je ve městě pětina z celkového počtu obyvatel, nakoupilo 6 speciálních fitness prvků. Tyto venkovní cvičební stroje slouží k protažení ramen a loktů, horních a dolních končetin, masáží zad, apod.

Cílem projektu bylo zajistit občanům města možnost rehabilitace v jejich přirozeném prostředí, bez náročného dojíždění a ve volném čase. Požádalo Nadaci ČEZ o nadační příspěvek na realizaci rehabilitačního hřiště, ta žádosti vyhověla a poskytla městu 150 tisíc korun. Vedení Holýšova z městské pokladny přidalo dalších 25 tisíc korun.

Podobná hřiště jsou velmi rozšířená v USA a ve skandinávských zemích, v České republice se k tomuto trendu před několika lety přidala Praha a postupně i některá z ostatních měst, např. Plzeň, Brno, Sušice, Prachatice, Benešov.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio