Situace se kvůli kůrovci na Šumavě vyhrocuje

4. srpen 2011

Přes sto aktivistů i včera dál bránilo kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě. Vybaven veškerými informacemi o sporu mezi Správou národního parku a Hnutím Duha si lokalitu na Ptačím potoce přijel prohlédnout i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Na Šumavě se včera sešla víc než stovka odpůrců kácení. Velká skupina lidí, označených reflexními vestami, obsadila vždy jednu lokalitu, popsal taktiku aktivistů mluvčí blokády Vratislav Vozník. Někteří lidé se přivázali ke stromům. Aktivisté si stále více stěžovali na údajnou brutalitu zákroků policie. Policejní mluvčí Dana Ladmanová potvrdila, že na místě zasahovala stovka policistů. Předvedli 38 lidí, nejvíc od začátku blokády. Správci parku uvedli, že situace se stále více politizuje.

S transparenty "Stop Hnutí Duha", "Prášily za zelenou Šumavu", "Duha před soud" a dalšími hesly se sešly také desítky místních lidí a starostů několika šumavských obcí, kteří podporují kroky parku a odmítají akci aktivistů. Na Šumavu přijel také šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž si v doprovodu zástupců Hnutí Duha a vědců prohlédl spornou lokalitu.

V úterý v Praze řekl, že ředitel parku Jan Stráský i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nezvládají situaci. Včera odpoledne v Plzni řekl, že by měli být moderátory diskuse mezi zastánci obou odlišných názorů na budoucnost parku. "Nepřijel jsem proto, abych se vyjádřil pro jednu nebo druhou stranu, ale abych podpořil nezbytnou debatu a dialog," konstatoval. Zdůraznil, že problém je třeba řešit diskusí například nad návrhem zákona o Šumavě, který do parlamentu poslal Plzeňský kraj. ČSSD podle Sobotky tento návrh v prvním čtení podpoří jako dobrou platformu pro debatu o budoucnosti Šumavy.

Sobotka je první šéf parlamentní strany, který se na místo konfliktu přišel podívat. Debatoval s aktivisty i místními. Ze zhruba stočlenné skupiny místních zaznělo, aby šumavský problém nevyužíval jen k vlastnímu zviditelnění. S tím se ztotožnil i starosta Modravy Antonín Schubert. "Starostu obce dělám od roku 1994 a nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se Bohuslav Sobotka zajímal o problematiku Šumavy. A to ani v době, kdy se šumavské obce prostřednictvím petice obrátily na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka uvedl starosta. Poznamenal, že aktivisté, kteří dříve kritizovali politizování Šumavy, si nyní na pomoc proti místním lidem zvou politiky, kteří o Šumavě nic nevědí.

Podle správců parku se situace poblíž Modravy stává předmětem politizace a nepřiměřené medializace sporu o péči o marginální plochu lesa. Park spravuje 48.000 hektarů státního lesa, území Na Ztraceném zabírá 280 hektarů - tedy asi půl procenta rozlohy lesa parku, sdělil dnes novinářům náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Zdůraznil, že pokácené kmeny zůstávají na místě k zetlení, parku tedy z tohoto dřeva neplynou žádné zisky.

Podle odhadu lesníků roste Na Ztraceném 130.000 stromů, k asanaci je vyznačeno přibližně 5000 napadených smrků. Dělníci je buď kácí a následně odkorňují na zemi, nebo loupají kůru ze stojících stromů. Zatím pokáceli na 2000 stromů a dalších 880 zbavili nastojato kůry. "Počítáme, že hlavní část zpracování kůrovce zvládneme do konce tohoto týdne, tak jak jsme si naplánovali," konstatoval Mánek. Podle něj se už nyní díky zásahu podařilo zachránit přibližně 100 hektarů lesa, který by jinak odumřel.

Velká skupina účastníků blokády, kteří se na dnešek svolávali po celé zemi, podle Vozníka souvisí především se čtvrtečním jednáním Senátu, který se bude mimo jiné zabývat peticí Zachraňme Šumavu. Petici před dvěma lety inicioval Svaz obcí Národního parku Šumava a podepsalo se pod ni 13.200 lidí. Petice požaduje zásah proti kůrovci. "My chceme upozornit na to, jak ta Šumava bude po zásazích vypadat," řekl Vozník.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio