Sklepení pod Chebským hradem by mohla být lépe využita

Historické sklepy pod hradbami městského hradu by rádo využilo město Cheb. V prostorách by mohla být restaurace, případně by se prostory mohly zpřístupnit jako součást prohlídky chebského hradu Sklepní prostory nechala radnice nedávno vyklidit od sutin a nyní zvažuje další postup.

Starosta Chebu Jan Svoboda uvedl, že prostory jsou vlhké a zatéká do nich. Pokud by se ale udělala svrchní izolace, daly by se komerčně využívat. Starosty by totiž ve sklepeních rád viděl podobně oblíbenou skalní restauraci, jako je například v Plané u Mariánských Lázní.

Věž chebské falce

Podle místostarosty Václava Jakla by se před využitím sklepů musely ještě pokácet stromy nad nimi, které narušují klenby a v některých případech kořeny prorostly až do sklepních prostor. Domnívá se ale, že každopádně by bylo dobré je veřejnosti zpřístupnit. Je ještě otázky, jestli volně nebo nebo s průvodcem. Ve sklepeních by také mohla být expozice, související s chebským hradem.

Ať už se radnice pustí do obnovy sklepů sama, nebo je nabídne ke komerčnímu využití, vedení města by chtělo, aby sklepy byly opraveny do začátku Krajinné výstavy, které se v Chebu a německém Merktredwitz bude konat v příštím roce.

Cheb
autor: Dana Rampáčková
Spustit audio