Školní bufety projdou revolucí. Začíná platit „pamlsková vyhláška“

13. září 2016

Za několik dní, přesně 20. září, vstoupí v platnost takzvaná pamlsková vyhláška. Ve školách se podle ní nesmí prodávat nezdravé potraviny - třeba obložené bagety s majonézou nebo sladké limonády.

Důvodem vzniku vyhlášky, která se stala součástí Sbírky zákonů 5. září 2016, je potřeba snížení nezdravého prostředí ve školách a školských zařízeních. K prodeji bude možné nabízet a prodávat pouze potraviny odpovídající svým složením zásadám zdravé výživy.

Vyhláška platí pouze pro žáky procházející povinnou školní docházkou. Výjimky se týkají například vyšších odborných škol, zařízeních pro další vzdělávání pedagogických pracovníků či případů, kdy žáci prodávají výrobky, které vytvořili jako součást praktického vyučování. Jsou zohledněny i případy, kdy škola pronajímá například tělocvičnu či jiné prostory k pořádání různých společenských akcí, které však nejsou pořádány v souvislosti se vzděláváním.

Školní bufety budou moci nově nabízet pouze ovoce, zeleninu a šťávy z nich bez přidaného cukru. Dále mléčné a masné výrobky, které budou splňovat limit na množství soli a cukru. V obložených bagetách bude zakázán kečup, majonéza, hořčice a podobně. Školy teď mají tři měsíce na to, aby se nové vyhlášce přizpůsobily. Bez výjimky se jí budou muset řídit od 1. ledna 2017.

Výňatek z vyhlášky 282/2016 Sb.

Požadavky na potraviny
(1) Ve školách a školských zařízeních lze nabízet k prodeji potraviny, které
a) neobsahují sladidla vyjma žvýkaček bez cukru, nebo kofein, nejde-li o čaj a nealkoholické nápoje s čajovým extraktem
b) neobsahují transmastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků
c) nejsou energetickým nebo povzbuzujícím ná-pojem nebo potravinou určenou pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu.
(2) Ve školách a školských zařízeních lze dále nabízet k prodeji
a) nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, kterými se rozumí ovoce a zelenina, které neprošly žádnou úpravou, jejímž důsledkem je podstatná změna původního stavu; za takové úpravy se nepovažuje omytí, loupání, okrajování, dělení, krájení, blanšírování, drcení, mělnění nebo balení
b) ovocné a zeleninové šťávy a nektary bez přidaného cukru, kterým se rozumí všechny monosacharidy a disacharidy s energetickou hodnotou vyšší než 3,5 kcal/g pocházející z jiných zdrojů než ovoce a zelenina a mléčné výroby, pokud jde o mléčný cukr; za přidaný cukr se považují rovněž cukry obsažené v potravinách, zejména med, slad, melasa, veškeré sirupy, nebo dvakrát a více koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy, jsou-li použity pro své sladivé vlastnosti.

autor: iko
Spustit audio