Školy na Tachovsku se snaží naučit malé cizince česky

15. listopad 2017

S vietnamštinou, bulharštinou nebo monglštinou. I s těmito jazyky se můžete setkat na Tachovsku. Tamní školy vzdělávají desítky dětí, které si s sebou ze svých zemí přivezli obchodníci nebo agenturní zaměstnanci.

Například v Základní škole v Boru u Tachova je školáků cizinců asi 40, což je desetina všech žáků. „Ten handicap, že sem děti přicházejí a neumí česky, řešíme tak, že pro ně organizujeme čtyři dny výuky českého jazyka za podpory kraje,“ řekl ředitel školy Daniel Koblen.

Škola první pololetí cizince neklasifikuje. Později dostávají známky s ohledem na svůj jazykový handicap. „U dětí, které přišly z Vietnamu, se nám daří, že po roce výuky jsou schopné rozumět učiteli a dokážou pracovat s ostatními dětmi,“ popsal ředitel Koblen.

Zkušenosti s dětmi cizinců má také základní škola Zárečná v Tachově. Dětí, které neumí vůbec česky, tam letos mají devět. Jsou to především žáci z Bulharska, protože je tady velká komunita bulharských agenturních zaměstnanců. Patří sem ale i děti z Vietnamu a v současnosti řešíme jednu žákyni, která je z Mongolska,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Hnát.

Některé děti se česky naučí hladce, jiné mají problémy

Hodiny češtiny pro cizince hradí škola z vlastních prostředků. Některé děti češtinu zvládnou, jiné mají s jazykem problémy. „Pokud má rodina zájem a chce, aby se dítě naučilo česky, je spolupráce většinou velmi dobrá. Bohužel se setkáváme s tím, že většinou spolupráce dobrá není. Důvodem je to, že se v rodině nemluví česky, ale jejich rodným jazykem. Potom má dítě s výukou češtiny problémy, nezvládá to, a stává se i to, že se po roce vrátí zpět do své rodné země,“ vysvětlil Zdeněk Hnát.

Ke školním kurzům a k mimoškolnímu doučování češtiny chce přispět i vzdělávací středisko Revis v Tachově. „Pro druhé pololetí školního roku jsme připravili kurzy českého jazyka pro cizince, které jsou rozděleny do úrovní pro první stupeň základní školy a pro druhý stupeň základní školy. Kurzy budou probíhat jednou týdně a platiti ho budou rodiče dětí,“ doplnila ředitelka tachovského Revisu Alexandra Hrušková

autoři: lum , jik
Spustit audio