Sněžení zkomplikovalo dopravu v celém Česku, místy hrozí sněhové jazyky

Ledovka a sníh od rána komplikují dopravu po celém Česku. Na uvízlé kamiony si řidiči musí dát pozor třeba na Českolipsku nebo Plzeňsku. Vrstva sněhu je i na Havlíčkobrodsku, Karlovarsku a také na dálnici D11. Na severozápadě a severu Čech a na Šumavě hrozí místy sněhové jazyky, zejména v polohách nad 600 metrů. Výstraha platí až do 23. hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Snímek je z Prachatic

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Snímek je z Prachatic | Zdroj: ČTK

Vytrvale sněží v Karlovarském kraji. Přestože jsou silničáři v pohotovosti už od nočních hodin, napadaný sníh se kvůli nízkým teplotám drží i na hlavních tazích.

Nejhorší je situace v Damickém kopci, kde je ledovka a problém tam ráno mělo několik kamionů. Špatná sjízdnost a horší viditelnost je třeba také okolo Potůčků nebo na silnici z Jáchymova na Boží Dar. Lidé proto musí počítat se zpožděním autobusů a jiných dopravních služeb.

Sněží i na celém území Plzeňského kraje. Sypače jsou v terénu, ale na řadu vozovek se ještě nedostaly. Je potřeba dávat pozor hlavně na méně vytížených silnicích třetí třídy a na Šumavě, kde se udržují pouze kamennou drtí.

Podle dispečera plzeňských silničářů Jiřího Šlapničky by ale všechny silnice ještě měly být s opatrností sjízdné. „Podle policie je problém v serpentinách nad Plasy, kde uvízl kamion. Je možné, že za této situace se problémy v dopravě budou stupňovat.“

Kvůli počasí houstne provoz v Pardubickém kraji v okolí Litomyšle. Chumelit tam začalo ve 4 hodiny ráno, zatím napadly zhruba dva centimetry sněhu. Právě sníh v kombinaci s nízkými teplotami komplikuje dopravu na silnici ze Svitav do Poličky. Vytvořila se tam kolona, protože sníh namrzá a řidiči musí jet opravdu opatrně.

Na silnicích se můžou místy tvořit sněhové jazyky, varuje ČHMÚ

Číst článek

Na několika místech v Ústeckém kraji komplikuje dopravu několik centimetrů čerstvého sněhu a ledovka. Zatím jsou ale silnice sjízdné a plynulost dopravy komplikují jen kamiony, které mají místy potíže ve stoupání. To je i případ Kamenické ulice mezi Huntířovem a Ludvíkovicemu na Děčínsku.

Kvůli uvízlému kamionu se tam tvoří kolona a stejná situace je i u Rtyně nad Bílinou, v Lovosicích nebo na Mostecku. Problémy měla ráno i hromadná doprava v Ústí nad Labem. V tuto chvíli už jezdí autobusy i trolejbusy na všech linkách, byt se zpožděním. Pozor si ale budou muset dávat i řidiči na dálnici D8, kde je varování před kluzkou vozovkou.

V Libereckém kraji silničáři od brzkých ranních hodin sypou hlavní tahy solí a silnice nižších tříd štěrkem. Posyp ale kvůli vydatnému sněžení zapadává, a silnice tak podkluzují. V horských úsecích se drží ujetá vrstva sněhu, viditelnost komplikuje sněžení a ve vyšších polohách mlha.

Komunikace v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné. Silničáři ale doporučují řidičům, aby byli opatrní, od rána už se na sněhu stalo několik dopravních nehod. Například v Kostelci nad Orlicí se srazilo osobní auto s autobusem, v Libáni na Jičínsku skončilo auto v příkopu.

Silnice místy kloužou na Vysočině. Přes noc připadl nový sníh hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Velmi obtížně sjízdná je i hlavní tah ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města na Moravě; auta tam podkluzují a viditelnost snižuje sněžení. Jinak než pomalu se jet nedá.

Jeden z kamionů uvízl v kopci z Kostelce směrem na Jihlavu, další má problém za Humpolcem na hlavním tahu směrem na Pelhřimov.

Zatím bez vážnějších problémů zvládá čerstvý sníh Praha. V ulicích je všech 130 sypačů, které má Technická správa komunikací k dispozici. Všechny silnice jsou tak s opatrností sjízdné. Ne všichni řidiči ale svou jízdu a zejména rychlost přizpůsobili stavu vozovek, policisté tak od rána evidují zhruba dvě desítky nehod.

Naopak bez problémů už je městská doprava, během dopoledne se podařilo zprovoznit i úsek mezi stanicemi autobusů Zličín a Sídliště Zličín. Cestující tak musí počítat už jen s nárazovými zdrženími.

Jana Kosová, Andrea Strohmaierová, Hana Mikulincová, Naďa Kubínková, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme