Sokolové lidem otevírají zdarma své tělocvičny i hřiště

18. září 2017

Česká obec sokolská pořádá sportovní týden, sokolové v Plzeňském kraji zpřístupní mnohé tělocvičny i hřiště a zvou zájemce na návštěvu.

Zadarmo budou tento týden otevřené mnohé tělocvičny a hřiště sokolů v Plzeňském kraji. Česká obec sokolská totiž pořádá sportovní týden nazvaný Spolu v pohybu a zájemci mají možnost se podívat, co všechno sokolové nabízejí a hned si to také mohou vyzkoušet.

Do akce jsou zapojené všechny župy. Jednou z nich je i župa v Přešticích na Plzeňsku. V typické české sokolovně postavené téměř před 100 lety pobíhá skupinka chlapců. Někdo šplhá po laně, po tyči, tady někdo visí v kruzích a sem tam si někdo střelí salto.


Program sportovního týdne sokolů, sokolíků a široké veřejnosti nazvaného Spolu v pohybu vyvrcholí v pátek 22. září Nocí sokoloven, kdy se otevřou všechny sokolovny v České republice. Další informace jsou na webu České obce sokolské.

„Gymnastika je všestranný sport, ti kluci musí prokázat dovednosti a procvičit všechny svalové partie a tam potřebují prostě určitou silovou výbavu a to někdy nemají," hodnotila mladé cvičence učitelka Naďa Květoňová.

Týdenní program vyvrcholí páteční Nocí sokoloven

Učitelé a trenéři nedělají rozdíly, posílit se tady snaží všechny děti z Přeštic bez ohledu na to, jestli se jedná o sokolíky nebo členy jiných složek. Cílem je všestranný rozvoj těla i ducha.

„Jednak mě to baví a mám radost z toho, když ti kluci, aspoň pár jich něco umí, něco se naučí. To je taková sokolská všestrannost. Snažím se, kotoul jim ukážu samozřejmě, ale hrazda a kruhy to už je horší" vysvětlil svoji motivaci trenér Josef Hrabě, který se stal členem Sokola už před 65 lety.

autoři: lsm , sch
Spustit audio