Sokolovští radní přemýšlejí o využití sklepa pod klášterem

8. duben 2005

Využít sklepy pod kapucínským klášterem na Starém náměstí jako městskou moštárnu a palírnu navrhují sokolovští radní. Podle starosty Karla Jakobce by tak sklepy sloužily a město by lidem nabídlo další zajímavou službu. Radnice už zadala studii, která by měla přinést informaci, zda je záměr možné realizovat po technické stránce.

V částech sklepů měli mniši kdysi uskladněno víno. Sokolovské proto napadlo, že by i oni mohli sklepení využít. Starosta Jakobec se domnívá, že by se mohla i rozšířit nabídka tradičních sokolovských výrobků, například o likér. Podle něj by bylo ideální svázat sokolovský likér s důlní činností.

Logo

Radní si představují, že obyvatelé by měli možnost v moštárně zpracovat ovoce a případně si z něj nechat vypálit pálenku. Druhou variantou je, že by město přebytky ovoce vykupovalo a z něj pálilo alkohol, který by pak prodával.

Radní už zadali studii, která by měla říci, jestli je technicky možné do sklepů palírnu a moštárnu umístit. Podle nich by byla ideální ještě vinárna, ale sklepy se zdají být pro tento účel příliš nízké a tak musí počkat na vyjádření odborníků. Definitivní rozhodnutí bude muset udělat městské zastupitelstvo. Nejlépe prý do konce června, aby se ještě letos mohlo začít pracovat a třeba stihnout i letošní úrodu. Pravděpodobnějším termínem je ale příští rok.

Logo

Kapucínský klášter s kostelem sv. Antonína Paduánského patří městu. Kostel město opravilo a přebudovalo na koncertní a výstavní sál, ve zbývající části kláštera sídlí městská společnost Sokolovská bytová, která spravuje městské byty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio