Soustředění Animánie v Techmánii je o animaci v prostoru

17. srpen 2011

Letní zrání festivalu Animánie přilákalo tento týden do Plzně zájemce o animaci. Deset Čechů, šest Turků a tři Chorvati celý týden pracují v prostorách plzeňské Techmanie. Jedná se o unikátní mezinárodní vzdělávací projekt, který v Česku nemá obdoby.

Letní mezinárodní soustředění je zaměřené na filmovou a animační tvorbu a výchovu a je věnováno prostoru - motivu, který lze využít v animovaném i hraném filmu. Je součástí festivalu Aninámie, určeném nejen dětem a mládeži, ale zaměřujícím se především na techniky animace a animovaný film. V Plzni se na podzim uskuteční už pošesté.

Soustředění našlo letos na několik dní zázemí v plzeňském science centru Techmania, kde je celá řada zajímavých interaktivních exponátů, které mají vztah k optice, akustice a dalším fyzikálním oblastem, a ty jsou důležité i pro filmovou tvorbu.

Program týdenního semináře obsahuje několik technik. Účastníci se učí například vše o filmové tvorbě, filmové řeči a filmových postupech nebo o takzvaná pixelaci, což je animace člověka nebo masy lidí v prostoru, poznají některé druhy počítačové animace. Po seznámení se základy buď všichni společně nebo ve skupinkách připraví scénář a vytvoří krátký film inspirovaný prostorem.
V nich možná v historickém industriálním prostoru muzea ožijí některé vystavené i dosud nepředstavené exponáty.


Letní soustředění Animánie se koná počtvrté, ale letos poprvé je zaměřené na dospělé účastníky. – zejména pedagogy, studenty vysokých škol, aby nabyté zkušenosti mohli dál předávat ve své praxi. Podobné projekty jsou podle ní ve světě poměrně běžné, v Česku ale zatím filmová výchova "teprve zraje".

Spustit audio