Soví budky ve Kdyni slouží ke sdílení knih

14. listopad 2017

Zájemce si domů vezme knihu, která se mu líbí. Po přečtení ji vrátí zpět do budky, může si ji také nechat nebo ji nahradit jinou knihou. A protože se tento princip ve Kdyni osvědčil, mají podobných zařízení ve městě několik.

Úplně první takzvaná Soví budka byla ve Kdyni postavena na náměstí. Pro velký úspěch postupně přibyly další tři. „Jde o to, že lidé mají mezi sebou sdílet zajímavé, pěkné a užitečné věci,“ řekla Jaroslava Milotová, která soví budky ve Kdyni zavedla.

Budka je velká přibližně 2,5 x 2 metry, je dřevěná, zasklená, natřená na oranžovo a nahoře má symbol sovy. Ve svém nitru ukrývá široké spektrum žánrů. Čtenáři tu najdou knihy pro děti, poezii, beletrii nebo i cestopisy. „Viděla jsem tu lidi si knihy brát a velmi se o to zajímali. V létě tu dokonce seděl jeden pán a předčítal dětem pohádky, což mě dojalo, protože to se běžně nevidí,“ popsala Jaroslava Milotová.

Služeb soví budky si užívají i žáci místní základní školy. Líbí se jim nejen výběr knížek, ale i to, že mohou s ostatními dětmi knihy sdílet

Do sovích budek chodí malí i velcí

Služeb Soví budky si užívají i žáci místní základní školy. Líbí se jim nejen výběr knížek, ale i to, že mohou s ostatními dětmi knihy sdílet. O půjčování knížek je mezi malými čtenáři velký zájem.

Další soví budka je v čekárně na autobusovém nádraží. Někteří cestující se s budkou teprve seznamují a pomalu zjišťují, co všechno nabízí. Jiní jsou jejími pravidelnými uživateli. Vesměs se ale shodli, že soví budky jsou skvělý nápad.

„Mně se líbí, že je to věc, u které můžou lidi přestat spěchat a můžou se zamyslet nad něčím jiným než nad tím, co všechno ještě musí udělat. To si myslím, že je v této době velice potřebné,“ uzavřela Jaroslava Milotová.

autoři: mkl , jik
Spustit audio