Společnost Nemos group už rok vede nemocnici v Sušici. Jak se jí to daří?

3. prosinec 2016

Čtyři uchazeči, čtyři různé nabídky a jeden vítěz - Nemos. Tak by se dala stručně charakterizovat situace, která před rokem panovala kolem sušické nemocnice. Nemos, který bude nemocnici provozovat pětadvacet let, se mimo jiné zavázal, že stabilizuje personální situaci, zachová rozsah péče, a že do nemocnice bude postupně investovat. První rok byli v hlavní roli právě zaměstnanci.

Sušickou nemocnici vede Zdeněk Kříž. Před tím působil v Mariánských Lázních. „Do nemocnice jsem přišel v červenci a v srpnu nám hrozilo, že zavřeme lůžkovou část chirurgie, protože zde byl podstav sester. Chybělo jich celkem 25. Mojí výhodou bylo, že jsem si sebou z Mariánských Lázní přivedl výbornou personalistku. Díky ní nám dnes schází pouze pět sester oproti původním pětadvaceti. Z mého pohledu je nyní nemocnice personálně stabilizovaná,“ uvedl Zdeněk Kříž.

V nemocnici v poslední době výrazně vzrostly mzdové náklady, které nyní dotuje společnost Nemos group. Ta každý měsíc pošle nemocnici dotaci ve výši zhruba 2 milionů korun. A vzhledem k zákonem danému zvyšování platů ve zdravotnictví se i sušická nemocnice bude muset nějak vyrovnat s dalším navyšováním nákladů. Teď o platech jedná s odbory.

Investujeme a plánujeme, řekl ředitel

Právě proto se musí podle ředitele nyní nemocnice zaměřit na zvýšení výkonu tedy operací a ambulantních vyšetření. Dále chtějí nabídnout rehabilitace v odpoledních hodinách, tak aby byly pro pacienty lépe dostupné. Co se týče investic do vybavení, tou největší novinkou bude pořízení nového výpočetního tomografu neboli CT, který by měl v sušické nemocnici zahájit provoz v červenci příštího roku.

Nemocnici také provozuje pohotovost. V této oblasti ale potřebuje docílit větší spolupráce s krajem. “My poskytujeme veřejnou službu, máme zde pohotovost, která ze zákona spadá pod kraj. Tudíž se chystáme vyjednávat o tom, aby nám kraj na tuto službu více přispíval,“ doplnil Zdeněk Kříž.

Bohužel podle Kříže má nyní problémy dětská pohotovost a to personální. Oddělení schází pediatři. Proto se chystá ve spolupráci s personalistkou oslovit odborné lékaře z okolí a pokusit se je do nemocnice přivést, tak aby mohli provoz dětské pohotovosti i nadále udržet.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio