Spolek Nepomucké kuchařinky slaví výročí. I letos připravily výstavu Nepomucká hnětýnka

18. říjen 2016

V Nepomuku na jižním Plzeňsku funguje netradiční spolek Nepomucké kuchařinky. Členky spolku se aktivně účastní řady akcí nejen ve městě, ale i po celých Čechách. Teď připravily desátý ročník soutěžní výstavy Nepomucká hnětýnka, která je k vidění v prostorách Zelenohorské pošty v Nepomuku.

Výstava je představena na třech panelech, na kterých je kus historie Nepomuckých kuchařinek. K vidění jsou zde například letáky z minulých akcí.

„Na samém začátku jsme byly čtyři kamarádky. Jednou jsme šly do muzea ukázat, jak vařily naše maminky a babičky a tak vlastně spolek vznikl. A protože vše, co jsme uvařily, lidé chválili, začalo se zvyšovat povědomí o nás. Na základě toho se rozrostly i naše řady na 11 lidí,“ říká principálka spolku Jana Augustová.

Spolek propaguje původní regionální kuchyni, receptury a tradiční řemesla. Kuchařinky jezdí po muzeích a pečou pro návštěvníky tradiční pokrmy, jako jsou například vdolky, buchty, medovník a mnoho dalších.

Hnětýnka je tradiční regionální pokrm

„Mě přivedlo do spolku přátelství s paní Augustovou. Jsem přadlena a tahle činnost mě moc baví i uklidňuje. Jsem ráda, že se znovu oprášily kolovraty a lidé mohou vidět krásu tohoto řemesla,“ uvedla jedna z členek spolku Pavla Janotová.

Tématem výstavy je hnětýnka, která je tradičním regionálním pokrmem. Je to placička z lineckého těsta, která se bohatě zdobí bílkovou hmotou nebo čokoládovou polevou a navrch se většinou dávají různé kytičky. Hnětýnkou obdarovalo děvče chlapce za tanec, hlavně kolem vánoc.

Výstavu několika desítek hnětýnek si mohou návštěvníci prohlédnout v budově Zelenohorské pošty až do 22. října.

Spustit audio