Spor o obří obchodní centrum Corso zatím stojí, soud jednání odročil

3. únor 2016

U plzeňského soudu mělo dnes pokračovat jednání ohledně žaloby firmy Amádeus na město Plzeň kvůli zmařené investici. Na programu byly výpovědi svědků, předkládat se měly i posudky. Soud ale jednání odročil na neurčito.

Okresní soud Plzeň-město dnes odročil jednání ohledně žaloby firmy Amádeus na Plzeň kvůli zmařené investici. Důvodem je nemoc jednoho z účastníků řízení. Firma žádá po městě skoro dvě miliardy korun za to, že nemohla postavit obří obchodní centrum Corso Americká na místě zbořeného kulturního domu. Stavbu odmítli lidé v roce 2013 v referendu.

Úkolem soudu je zjistit, jestli se radnice k investorovi chovala protiprávně. Vedení města si dál stojí za názorem, že z jeho strany k žádnému porušení smluvních ani zákonných povinností nedošlo a odpovědnost za případnou škodu tak nenese. K tomu, aby radnice stavbě na městské parcele mezi Americkou třídou a Denisovým nábřežím zabránila, ji zavázaly právě výsledky referenda.

„V podstatě se to odvíjí od výpovědí jednotlivých svědků, obhajoby znaleckých posudků, tedy především ze strany investora. Uvidíme, co se bude dít teď. Tím soudem žijeme v podstatě už od října loňského roku, kdy bylo takové to první stání, předběžné jednání v kanceláři. Nebyl to ten klasický soud. Následně proběhla tři klasická řízení," shrnul průběh sporu primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Dnes se soud měl na svém čtvrtém jednání zabývat právě výpověďmi svědků a znaleckými posudky, jednání ale odročil na neurčito. Kdy bude další jednání, tak zatím není jasné.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio