Správa šumavského parku vrací do terénu fotopointy. První už stojí na Poledníku

29. leden 2015

Správa šumavského parku vrátila fotopoint k rozhledně na Poledníku. Jako první získal stavební povolení. Dalších devět zařízení, kterými se přímo v terénu mohou návštěvníci vyfotit, rozmístí správa v následujících týdnech, a to podle toho, jak budou zmíněná povolení přicházet.

Některé fotopointy se na svá původní místa nevrátí, vysvětlil mluvčí parku Jan Dvořák: "Předpokládám, že další fotopointy by měly být umístěny na Březníku, Černé Hoře, Rybárně nebo na Kvildě, tři fotopointy se ale na svá původní místa nevrátí kvůli tomu, že stály na cizích pozemcích bez souhlasu jejich majitelů. Zařízení na Boubíně, které stálo u infocentra Idina Pila, Hradlového mostu na Modravsku a na Zhůří se posunou na pozemky Správy nedaleko těch původních." Fotopointy stály na různých místech Šumavy od podzimu 2013. Vloni je ale správa parku kvůli chybějícím stavebním povolením všechny demontovala.

Zhruba v polovině loňského roku bylo nové vedení Správy upozorněno na to, že všem fotopointům chybí stavební povolení, za což hrozí i vysoká pokuta. „Byla tu možnost vyřídit stavební povolení dodatečně bez toho, abychom platili pokutu, ale museli jsme je z terénu odstranit. Naštěstí byla se stavebními úřady možná domluva, že zařízení odstraníme až po hlavní letní sezóně.", vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava a vedoucí odboru řízení projektů Miloš Juha. „Byla tu i druhá možnost, nechat fotopointy na svých místech, zaplatit až sto tisíc korun pokuty za každý a nechat udělat dodatečné stavební povolení. To jsem ale jako řádný hospodář okamžitě odmítl, zvlášť když byla jiná možnost.", doplňuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Jako první byl stavebním úřadem v Sušici povolen fotopoint u rozhledny Poledník, který pracovníci Správy Národního parku Šumava namontovali ve středu 14. ledna. „Přiznám se, že vydávání stavebních povolení na fotopointy je trochu delší, než jsem si já i moji kolegové mysleli, ale je evidentní, že nejde jen o formalitu a není to tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Navíc, úředníci nerozhodují jen od stolu, ale probíhají i šetření přímo na místech, kde už fotopointy stály. U Plešného jezera musíme vyřídit výjimku z umístění v první zóně. Jsem ale rád, že tato turisty hojně využívaná atraktivita se vrací a je legální, ostatně tak, jak jsme slibovali.", tvrdí Pavel Hubený.

Spustit audio