Stačí zatočit klikou a budete chytřejší. I tak se dají popsat nové informační tabule v Klatovech

30. listopad 2017

Rozmístěné jsou v centru města a jeho nejbližším okolí a některé jsou i ozvučené. A co je zajímavé, nejsou napojené na elektrickou energii, ale lidé musejí pro jejich aktivaci trochu zapojit i svoje svaly - panely se totiž spustí až po natočení klikou.

Informační panely jsou zhruba metr vysoké sloupky zakončené menší destičkou a nahoře je tabule s fotografiemi a ilustracemi. Některé jsou ozvučené. Obsluha panelů je velmi jednoduchá. Stačí zatočit klikou, vyčkat na signál a poté si vybrat z nabídky několika historických témat. Informace může dostat zájemce v češtině, angličtině nebo němčině. Podobných stanovišť je ve městě několik.

„Celkem je v Klatovech devět informačních panelů. Mluvící jsou čtyři a zbylých pět jsou klasické statické naučné tabule s informacemi a obrázky. Na všech tabulích jsou QR kódy, které budeme postupně naplňovat dalšími informacemi. Ty si potom případní zájemci mohou načíst do svých chytrých telefonů. Uvedené budou ale i na webových stránkách města,“ uvedl místostarosta Klatov Martin Kříž.

Zajímavá místa Klatov, která stojí za to vidět

Místa, kde jsou panely umístěné, vybíralo vedení města podle historické zajímavosti. Jsou například v Hostašových sadech nebo u farního kostela za Bílou věží. „Chtěli jsme ukázat městské hradby, které se u nás zachovaly. Představit významné osobnosti, které jsou s naším městem spojeny a upozornit na ty nejvýznamnější klatovské památky. Tabule jsou určené především turistům, ale myslím, že si to rádi poslechnou i obyvatelé města,“ popsal Martin Kříž.

Vycházkový okruh s novými informačními panely vyšel zhruba na 900 tisíc korun. Polovinu pokryla dotace.

autoři: en , jik
Spustit audio