Stálá výstava v Hartmanicích připomene oběti pochodu smrti

30. duben 2016

Stovky židovských žen zemřelo na konci války při pochodu smrti z Bavorska do jižních Čech. 12 z nich pohřbili lidé z Hartmanic na místním hřbitově. Události roku 1945 připomene výstava v Hartmanicích na Šumavě.

„Právě fakt, že tato děvčata byla pohřbena, mně přivedl k tomu, že Hartmanice jsou místem výjimečným. Hrdinství, které prokázali obyčejní lidé v Hartmanicích, když tyto dívky pohřbili, bylo nepředstavitelné, protože riskovali život. Na druhé straně to byl úplně prostý a jednoduchý lidský čin. Jakousi odměnou pro město Hartmanice by měla být tato expozice," vysvětluje spoluautorka výstavy Alena Bernardová důvody pro otevření stálé expozice.

Většina židovských žen, které nacisté hnali z Bavorska přes Šumavu, zemřely po cestě a byly pohřbené u cest. Výstava Vyvoleny k utrpení připomene i dvanáct z nich, jejichž těla se našla v okolí Hartmanic a která se rozhodli místní lidé pochovat. I proto tvoří expozici dvanáct zastavení.

„Výstavní plátna neobsahují klasické výjevy křížové cesty, ale pouze grafiky a text. Ten je jednak textem historicky podloženým, jednak jsou to autentické vzpomínky účastnic pochodu smrti, pak také citáty z písma a jakési duchovní zamyšlení. Ústředním motivem každého panelu je fotografie, která ukazuje na některé z míst v okolí Hartmanic," popisuje Bernardová.

Výstavu mohou návštěvníci shlédnout od neděle 1. května v předsálí kostela svaté Kateřiny v Hartmanicích. Vernisáž začne ve 14 hodin. Její součástí bude i recitované pásmo s žalmy a židovskými písněmi v podání hartmanických farníků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio