Stříbro po letech opraví městské hradby v parku

25. květen 2016

Stříbro na Tachovsku opraví po letech zchátralé městské hradby. Část z nich se zřítila a musela být znovu postavena, na rekonstrukci dalšího úseku v parku už byl vybrán zhotovitel.

„Tohle jsou hradby, které nejsou na první pohled vidět, v parku jsou trošku zastrčené. V loňském roce jsme park revitalizovali a byla by škoda, aby tahle jeho část byla z důvodu hradeb a jejich poškození uzavřena,“ myslí si starosta Stříbra Karel Lukeš. Úsek hradeb, který měří zhruba 450 až 500 metrů, totiž podpírají dřevěné kůly. „Není to nic provizorního, nějaké lepení děr, ale je to opravdu řádná investiční akce,“ dodává Lukeš s tím, že ve většině míst budou hradby kompletně rozebrány a znovu přeskládány a vystaveny.

Na opravu hradeb město zažádalo o dotaci, která z větší části rekonstrukci zaplatí. Město od ministerstva financí dostane zhruba 8 milionů korun. Ve výběrovém řízení vyhrála firma, která nabídla nejnižší částku, tedy 11 250 000 korun. Rozdíl doplatí město samo.

Zchátralé hradby předá radnice firmě 15. června, ty nové vyrostou v parku do konce září příštího roku. Tím bude v podstatě celé městské opevnění až na některé výjimky opravené.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio