Studenti medicíny operují v Plzni přeštická prasata. V rámci letní školy experimentální chirurgie nacvičují operace

11. červenec 2017

Operační sál, na lůžku oddychuje přikurtované přeštické prase, má hadičky v rypáku a rozříznuté břicho. Jeho orgány operuje pod odborným dohledem několik budoucích lékařů. Tak vypadá Letní škola experimentální chirurgie v prostorách Biomedicínského centra v Plzni-Lochotíně. Už počtvrté ji pořádá plzeňská lékařská fakulta.

Desítky studentů z devíti zemí poslouchají odborné přednášky. V rámci praxe si na sále vyzkoušejí skutečné operace.

„Největší důraz dáváme na praktické zkušenosti. Naučí se od nácviku základních chirurgických technik až k středně obtížným výkonům, jako je například odstranění žlučníku, sleziny či ledviny. Dále se naučí sešívat střevo, cévu nebo močovod a samozřejmě prohlubují své znalosti a zkušenosti. Studenti operují živá prasata, která jsou v hluboké celkové anestezii a ventilovaná přístrojem,“ řekl chirurg Václav Liška, který celou letní školu vede.

Během letní školy experimentální chirurgie bude odoperováno zhruba 16 prasat. Jedno zvíře absolvuje maximálně 30 zákroků. Podle Václava Lišky se snaží k operacím využít, co nejnižší počet zvířat. Prasata domácí se používají proto, že mají velmi podobnou anatomii i fyziologii jako člověk. Studenti se naučí pracovat se skutečnými tkáněmi, tak jako kdyby operovali lidského pacienta.

Po skončení operací jsou zvířata usmrcena. Podle doktora Lišky se neprobouzejí z anestezie a nepociťují tedy žádnou bolest ani utrpení.

Na každé operaci pracuje dvojice studentů, na které dohlíží lektor. Tím jsou z větší části lékaři nebo medici, jež už mají za sebou nějaké zkušenosti.

Letní škola experimentální chirurgie pokračuje do pátku. Skončí na plzeňské radnici slavnostním předáním certifikátů.

autoři: lum , jik
Spustit audio