Studenti v Plzni o koleje moc nestojí, chtějí bydlet v bytech

28. září 2015

Místo na koleji letos dostal prakticky každý, kdo si o něj zažádal. Zájem o tenhle typ bydlení výrazně klesl, pro studenty už totiž není o tolik finančně výhodnější než spolubydlení v pronajatém bytě.

Do Plzně se opět vrátili studenti, na západočeské univerzitě začal zimní semestr. Letos školu navštěvuje zhruba 12.500 lidí a mnozí z nich řešili kromě nákupu nových skript a permanentek na městskou hromadnou dopravu právě také bydlení.

Ubytování na koleji letos dostal prakticky každý, kdo o něj zažádal. A to i přes to, že plzeňské koleje nabízely zhruba o čtyři sta lůžek méně než vloni. Zatím totiž stále zůstává zavřená kolej Borská. V případě, že by se naplnily ostatní koleje, může být ale i Borská opět otevřena, třeba po jednotlivých patrech. Obecně ale zájem o ubytování na koleji klesá a studenti si raději pronajímají byty.

Podle realitních kanceláří hledají studenti hlavně byty s neprůchozími pokoji. Ty prostorově větší si pak pronajímají tři až čtyři studenti najednou, byty 1+1 vyhovují zase spíše párům.

Zahraniční studenti dávají údajně přednost novým nebo opraveným a kvalitně vybaveným bytům v centru města, které jsou ale pochopitelně dražší.

Za kolej v Plzni student zaplatí podle typu pokoje zhruba 2.000 až 2.500 korun, ceny jsou stejné jako loni. U bytů záleží na tom, kolik studentů v nich bydlí, kolik se jich tedy na nájmu podílí. Například byt 1+1 vyjde zhruba na 5.500 korun měsíčně plus režie, velké byty na devět tisíc. Obecně ale platí, že za byt i s režií studenti v Plzni platí kolem 4.000 korun měsíčně.

Západočeská univerzita má ale své koleje i v Karlovarském kraji, konkrétně v Chebu. V regionu je sice vysokých škol hned několik, ovšem chebská ekonomická fakulta západočeské univerzity je jediná, která tam ještě má vlastní kolej. Zájem o ni je ale ze strany studentů minimální.

Na fakultě studuje přes dvě stě lidí, na koleji jich přitom bydlí jen čtrnáct. Zbylou kapacitu koleje, která je ve zrekonstruovaném panelovém domě, proto univerzita nabízí jako hotelové ubytování pro veřejnost. O to naopak zájem stále je.

autor: en
Spustit audio