Suché horké počasí trápí zemědělce v Plzeňském kraji

21. červen 2017

Sucho a horko - to je kombinace, která dokáže napáchat hodně škod. S dlouhodobým suchem a vysokými teplotami se potýká i západ Čech. Současné počasí může podle odborníků nepříznivě působit na naše zdraví, na zdraví a kondici zvířat a zvyšuje riziko požárů. Sucho a horko trápí také zemědělce.

Do poloviny května pršelo a podle zemědělců vše vypadalo nadějně. Pak ale pršet přestalo a přidala se horka, a to není dobrá kombinace. Samotné horko by škody nepůsobilo, pokud by byl dostatek vláhy, ale extrémní a dlouhé sucho je pro úrodu nebezpečné. A na polích je to vidět. Rozpraskaná půda a uschlé části úrody.

Podle šéfa agrární komory na Plzeňsku Jaroslava Šímy se sucho podepsalo na ječmenu, pšenici, ale také na kukuřici. Zatímco v jiných regionech je kukuřice do pasu, v Plzeňském kraji na Rokycansku nebo jižním Plzeňsku je jen 20 cm vysoká.

„Nejhůře dopadají jarní obiloviny, v našem případě jarní ječmen, který děláme jako sladovnický, tam je třeba očekávat velký propad. Samozřejmě také hrachy jsou velmi špatné a ani pícniny nedopadají dobře. O trochu lépe jsou na tom ozimy, například ozimá řepka, která se ještě drží. Ozimý ječmen prakticky nuceně dozrává a pozdější odrůdy ozimé pšenice budou postiženy poměrně značně,“ shrnul zemědělec z Kralovicka Jaroslav Bulín.

Podle šéfa agrární komory Jaroslava Šímy je sucho hodně vidět konkrétně na Rokycansku nebo jižním Plzeňsku, kde za posledních 6 týdnů spadlo 5 milimetrů srážek. Výhled prý zatím není dobrý, pršet by mělo začít až začátkem prázdnin. Jaké budou škody a jak se sucho podepíše na úrodě, o tom zatím zemědělci nechtějí ani spekulovat.

autoři: lum , jik
Spustit audio