Šumava a kůrovec opět v centru pozornosti

25. srpen 2009
Tento pořad

V národním parku Šumava vypukla kůrovcová pandemie. Takto nazval šíření kůrovce a boj s ním jihočeský hejtman Jiří Zimola, který prezentoval výsledky zkoumání stavu lýkožrouta smrkového v Národním parku expertní komisí. Tu vytvořilo vedení Plzeňského a Jihočeského kraje letos v červnu. Podle Ředitele Národního parku Šumava Františka Krejčího je ale přehnané hovořit o pandemii, podle něj tomu velikost území napadeného kůrovcem neodpovídá.

Ředitel Národního parku Šumava především napadl výrok kůrovcová pandemie. Podle něj je to znevažování významu slova pandemie, což označuje celosvětový a vážný stav, spojovaný především s nemocí, která zabíjí lidi. Přesto ale přiznává, že výskyt kůrovce je silnější než kdy jindy. Je to zapříčiněno především polomy, které způsobil v lednu roku 2007 orkán Kyrill. V žádném případě se ale nejedná o kůrovcovou pandemii, jak to nazval hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola. Navíc park argumentuje tím, že kůrovcem napadené území je jen zlomkem celé rozlohy Národního parku, konkrétně se jedná o zhruba 700 hektarů. Národní park má přitom rozlohu větší jak 65 tisíc hektarů.

Protože pracovní komisi, která na Šumavě v červenci sledovala stav kůrovce, ustanovilo vedení Plzeňského i Jihočeského kraje společně, je společný i jejich návrh řešení této situace. Měla by být vytvořena krizové pracovní komise, která začne pracovat na řešení kůrovcové kalamity. Pokud se tak nestane, tak hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola je připraven vyhlásit stav nebezpečí na jihočeské části území Národního parku Šumava. Vedení Plzeňského kraje, zatím neuvedlo konkrétní návrh opatření, na své části Šumavy. Ale například krajský radní Plzeňského kraje pro životní prostředí Petr Smutný je připravený předložit návrh na zmenšení plochy Národního parku asi na třetinu.

Modravské pláně

Krizová pracovní komise by měla vzniknout, dá se říci, okamžitě. Tvořit by ji měli zástupci Národního parku Šumava, odborní experti delegovaní oběma kraji a zástupci Šumavských obcí. Čeká se také na vyjádření ministra životního prostředí Ladislava Mika, který byl se závěry expertního týmu seznámen. Dalším hráčem ve hře ale bude i nový ministr životního prostředí, který vzejde z nadcházejících voleb.

autor: jsd
Spustit audio