Šumava má svůj orloj. Stojí v Hojsově Stráži

12. říjen 2017

Co má společného Staroměstské náměstí v Praze a náves v Hojsově Stráži na Šumavě? Orloj. Ten šumavský sice není tak velký a není v něm tolik figur, ale rozhodně stojí za pozornost.

Šumavský orloj zatím funguje jen ve zkušebním provozu a kromě středního slunečního času a hvězdného času, ukazuje například i datum, kalendářní měsíc, pohyb Slunce a aktuální fázi měsíce. Má i několik dalších funkcí pro vyznavače astrologie.

Zhotovil ho Zdeněk Landa z Prahy, který do Hojsovy Stráže jezdí už přes 25 let, a kterému Šumava přirostla k srdci. „První stroj jsem začal dělat 14. května 2014. Potom postupně přibývaly další. 30. dubna letošní roku se začala stavět věž,“ uvedl autor orloje Zdeněk Landa.

Pokud vystoupáte nahoru do věže, uvidíte řadu ozubených kol a koleček, řetězy, spojky a podobně. Většinu součástek včetně konstrukce strojů vyrobil Zdeněk Landa sám. Součástí věže je i zvon. „Rozezní se jen v poledne. Nejprve odbije osm tónů naší hymny, ale bohužel falešně, protože to nikdo nedokáže seřídit. Potom smrťák zatahá dvanáctkrát za provaz a zvon dvanáctkrát odbije,“ popsal Landa.

Zkusit si udělat jicí stroj

Za vznikem orlojem stálo přátelství a láska k hodinářství. „Pepík Matoušek mě zasvětil do tajů hodinářství. Ačkoliv nejsem profesí hodinář, řekl jsem si, že zkusím vyrobit tenhle jicí stroj (pozn. red.: základní stroj orloje). Vzhledem k tomu, že už dost špatně vidím, musel jsem udělat tak velký, abych na něj viděl,“ upřesnil Zdeněk Landa.

Šumava má svůj orloj. Stojí v Hojsově Stráži

Orloj je pět metrů vysoký s půdorysem dva na dva metry. Je obložený dřevem a jeho čelní strana je bílá s modrými ciferníky a otočnými kruhy. Vedle něj je pod stříškou tabule s přesným popisem všech funkcí. „Je to typ italského orloje. Staroměstský orloj funguje na jiném principu. Tenhle je srozumitelnější i pro širokou veřejnost,“ doplnil Landa.

První šumavský orloj uvede Zdeněk Landa oficiálně do provozu 17. listopadu.

autoři: en , jik
Spustit audio