Šumavské obce chtějí letos postavit záchytné parkoviště, dům pro seniory nebo vzdělávací centrum

1. únor 2015

Šumavské obce mají pro letošní rok řadu plánů. Zda je splní, to bude záležet i na dotacích. Např. v Železné Rudě letos dokončí vodovod v Alžbětíně a zateplí novou školu. Bývalou budovu školy chce letos město přebudovat na výukové centrum s přírodovědným zaměřením. Rozpočet této akce je kolem 50 milionů korun a kromě kompletní rekonstrukce budovy zahrnuje i vybavení interiéru a pořízení nových expozic.

Informační turistické centrum by se přesunulo z budovy městského úřadu a návštěvníci by tam našli už i první části expozice, měla by tam být rovněž čítárna a klubovna, i to je v plánech budoucího výukového centra. "V suterénu objektu je přednášková síň, jsou tam vlastně dvě, tam by se např. mohly i pouštět filmy a podobně.", doplnil místostarosta Železné Rudy Milan Kříž.

Do nového centra se také přestěhují expozice věnované kráterovým jezerům a historii lyžování, které jsou v současné době v místním zámečku. Doplní je zřejmě také výstava o horské službě nebo o místních umělcích a celé jedno patro pak bude patřit hlavní expozici, která interaktivní formou představí například místní faunu a flóru. Dvě místnosti v podkroví by měly sloužit jako "badatelské centrum".

V Nýrsku chtějí postavit domov pro seniory a v Modravě záchytné parkoviště

V Nýrsku letos dokončí stavbu kluziště, za devět milionů korun vybudují novou komunikaci v obytné části, a pokud vyjde dotace, postaví domov pro seniory. Podle starosty Miloslava Rubáše tuto stavbu plánují už zhruba pět let: "Měl by být postaven za benzinovou stanicí, která je v těsném sousedství náměstí, mělo by to být v prostoru staré čističky odpadních vod. V současné době probíhá její likvidace a předpokládáme, že výstavbu bychom zahájili ve druhé polovině letošního roku." Projekt pamatuje i na úpravu okolí budovy a náklady se odhadují na 30 milionů korunu. V domově by mělo být zhruba 22 malometrážních bytů jak pro jednotlivce, tak i pro manželské páry.

V Modravě je letos akcí číslo jedna dostavba čističky odpadních vod a úpravny vody. Další novinku ocení hlavně návštěvníci obce, jak řekl starosta Modravy Antonín Schubert: "Chceme připravit záchytné parkoviště pro Modravu, protože stávající parkoviště v centru obce v tak cenné lokalitě jako je soutok Modravského a Roklanského potoka, kam nás v minulosti vyhnala Správa národního parku, je nesmysl. Tak se to budeme snažit přesunout na okraj obce tak, aby to opravdu nerušilo".

Parkoviště přijde zhruba na 4 miliony korun a bude mít kapacitu maximálně 150 aut. "Stávající parkoviště se změní na opravdu krásnou biotopovou louku, aby centrum obce bylo hezké, bylo přírodní. Aby když vybudujeme někde nějakou plochu, která bude zpevněna, kde budou stát auta, tak aby byla vyměněna za plochu přírodní.", vysvětlil Antonín Schubert. Pokud vyjdou převody pozemků, chce také Modrava rozšířit svůj bytový fond.

autor: en
Spustit audio