Sušická nemocnice bude přijímat lékaře i sestry

29. listopad 2015

Už zhruba měsíc funguje toto zdravotnické zařízení pod novým provozovatelem. Za tu dobu se mu podařilo znovu otevřít interní oddělení, které bylo kvůli nedostatku lékařů uzavřeno. Personálu je ale zapotřebí ještě víc.

Nemocnice v Sušici má už zhruba měsíc nového provozovatele Nemos Group, první změny začaly okamžitě. Po několika měsících se už opět otevřela interna, která musela být v září kvůli nedostatku lékařů uzavřena. Tím to ale nekončí. V oblasti personální politiky má nemocnice před sebou ještě hodně práce.

Interní oddělení zatím funguje jen díky lékařům, kteří tady slouží na výpomoc, i to je ale důležitý krok. S dlouhodobě uzavřenou internou by totiž nemocnice mohla fungovat jen stěží.

„Teď je hodně velký úspěch, že se podařila vyřešit ta interna. To jen díky přístupu personálu tam na oddělení, ať už lékařského nebo středního zdravotního, protože to bylo z hlediska minimálně času hektické. Takže to, že jsme to tady postavili na nohy a že jsme vytvořili základ toho, aby to přešlo do nějakého stabilizovaného stavu, tak to je hodně dobře," pochvaloval si jednatel společnosti Nemos Group David Soukup.

Sušickou nemocnici posílí další zaměstnanci

Na interně je zatím k dispozici pouze dvacet lůžek z původních třiceti. Po doplnění personálního stavu by se ale měla vrátit ke svému původnímu rozsahu. A právě nábor nových zaměstnanců nejen na internu je to, na co se teď provozovatel sušické nemocnice primárně zaměřuje. Shání schopné lidi, které také osloví firmou nabízené podmínky.

„Přidali jsme střednímu zdravotnímu personálu finance aspoň formou stabilizační odměny. To je to jediné, co jsme mohli takhle velmi rychle udělat. Tam se musí nastavit ty změny tak, aby stávající zaměstnanci byli o něco spokojenější," uvedl David Soukup.

Nemocnice bude přijímat nejen lékaře, ale i střední zdravotnický personál. Kolik bude nových lidí potřeba, záleží mimo jiné i na tom, jak se bude nemocnice dál rozvíjet.

„Za současných podmínek to je o dvou nebo třech lékařích do těch stávajících oddělení. Jiná věc je rozvoj péče a jiná věc jsou nové odbornost. Já si myslím, že do budoucna do té Sušice musíme mít schopnost získat třeba deset, patnáct lékařů během roku. U sester - teď to řeknu velmi odhadem, je to o dvaceti sestrách," vypočítal jednatel provozovatele nemocnice David Soukup.

Pomoc nabízí i radnice, lékařům a sestrám poskytne městské byty

Co se týká náboru nových zaměstnanců, případnou pomoc nabízí i město. Místní radnice je totiž dlouhodobě připravena pomáhat řešit bytovou politiku lékařů či sester, v případě zájmu je vedení Sušice schopno v poměrně krátké době poskytnout městský byt. V posledních zhruba deseti letech ale této nabídky využil údajně pouze jediný lékař.

Společnost Nemos group se zavázala, že nebude omezovat péči a také že do nemocnice investuje minimálně milionů kourn. První plánované investice mají být ale spíše menšího rozsahu, kolem čtyř milionů korun. V plánu je nákup biochemického analyzátoru, ale také prádla. Další investice mají jít do rozvojových odborností. Nový provozovatel sušické nemocnice má smlouvu na 25 let s tím, že bude městu platit nájem 2,5 milionu korun ročně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio