Švihovský hrad na poslední dny v roce výjimečně otevírá své brány

27. prosinec 2016

Hledáte tip, kam po svátcích jet na výlet? Možné je vyrazit například na některé hrady. Výjimečně je přístupný například Švihov na Klatovsku. A vzít s sebou můžete klidně i ty, kteří si na špatně přístupná místa a na moc schodů netroufají. Kromě klasických prohlídek, tam totiž dnes začínají i speciální virtuální prohlídky, které jsou vhodné právě pro hůře se pohybující lidi a pro handicapované.

Virtuální prohlídka je komentované promítání fotografií z interiérů i exteriérů hradu. Zajímavé je, že návštěvníci nesledují jen nějaké statické fotografie, ale spíš to vypadá, jako by se po místnosti pohybovala kamera v okruhu 360 stupňů. Celé promítání působí velmi realisticky a člověk si připadá, jako by byl přímo v dané místnosti. Průvodce navíc může na obrazovce přibližovat různé detaily, takže ani o ně návštěvníci nepřijdou.

Správa hradu takto nechala nafotit prakticky celý hrad včetně interiéru věže a výhledu s oken. K vidění je také okolí hradu a letecké snímky. Připravený je i jeden bonus- kromě běžně přístupných míst, uvidí lidé i dva prostory, kam prohlídky vůbec nechodí.

V létě se budou virtuální prohlídky konat v přízemí severního paláce v tak zvaném Gotickém sále, který je přístupný bezbariérově. Teď v zimě je v těchto prostorách chladno, a proto budou pro tyto dny prohlídky ve výstavním sále hned vedle pokladny. I ten je přístupný bezbariérově a je vytápěný.

Vše začalo příběhem

Vznik virtuálních prohlídek inicioval příběh zdejšího kastelána Lukáše Bojčuka, který po svém nástupu na Švihov vyprávěl své babičce o hradu a o tom kde pracuje. Bylo mu líto, že jí prostory nemůže ukázat a hradem ji provést, protože by se tam nedostala. Tehdy začal hledat způsob, jak zpřístupnit hrad právě i lidem s pohybovým handicapem.

Hrad bude přístupný každý den až do pátku. Virtuální prohlídky začínají vždy přesně v poledne. Kromě nich ale mohou zájemci zajít i na klasické prohlídky přímo do hradu a ty budou vycházet vždy v 11 a ve 13 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio