Tachov zítra slavnostně odhalí obnovený husitský pomník

3. srpen 2017

Doslova pohnutou historii má 90 let starý husitský památník v Tachově. Kamenná mohyla, která připomíná obléhání města husity v roce 1427, se totiž několikrát pohnula. Tak, jak se měnily režimy, stěhoval se po městě i husitský památník. Teď s tím má být konec. Současné vedení města pomník opravilo a až na detaily mu vrátilo i jeho původní podobu.

„My tomu říkáme příběh stěhovavého památníku. Prvotně byl instalován v roce 1927, v tehdy jazykově německém městě Tachově, českou menšinou na zahradě české menšinové školy. V podstatě byl symbolem toho českého nároku na pohraniční město Tachov. Nešlo tak ani o to, že město Tachov bylo dobyto, ani ti naši předkové tohle nechtěli oslavovat, ale spíš šlo o to pojetí husiti- Češi a křižáci- Němci. Takže to vítezství Čechů nad Němci u Tachova,“ řekla ředitelka muzea Český les Jana Hutníková.

Husitský památník v Tachově

Poprvé se stěhoval v roce 1957 do veřejného prostoru do parku ke kostelu svatého Václava. Při druhém stěhování byl vrácen na své původní místo. Památník vypráví několik příběhů nejen tím, že je stěhovavý nebo že změnil svůj vzhled, ale i tím, jak která doba četla význam husitství a které symboly pro ni byly důležité.

Památník, který vypráví mnoho příběhů

„Čeští menšináři na vrchol pomníku postavili kalich, čímž si připomínali duchovní podstatu husitství. V roce 1957 šlo už nejen o historické národní pojetí, ale o to, že husité jako takoví předchůdci komunistů představovali především vojenskou tradici, a tak se tím hlavním artefaktem stal palcát. V současnosti se to vrací k původní podobě. V 90. letech zcela a historicky díky zneužívání komunisty husitství, se husitství naprosto odmítalo, ale přitom v Tachově si netroufli ten památník nikdy zbourat úplně, protože tady už to byla novodobá tradice. Vnímám to jako připomínku, že to naše město mělo velmi pohnutou historii a že se dnes na ni pokoušíme dívat pozitivně,“ doplnila Jana Hutníková.

Obnovený památník bude odhalený zítra 4. srpna při Husitských historických slavnostech.

autoři: lum , jik
Spustit audio