Tajemná zákoutí půdy katedrály sv. Bartoloměje v Plzni budou přístupná veřejnosti

21. duben 2017

Nejvyšší kostelní věž v Česku, socha Plzeňské madony, nebo andělíček, Plzeňáky zvaný „ošahánek“, to je jen několik důvodů, proč i nevěřící navštěvují plzeňskou katedrálu. Do některých částí této stavby se však návštěvníci zatím podívají jen výjimečně.

Když vystoupáte do podkroví katedrální půdy, otevře se před vámi obrovský prostor plný dřevěných trámů, arkád i zákoutí, které by mohly jistě psát mnoho zajímavých příběhů. Půda se nachází nad chrámovou lodí. Je zhruba 11 metrů vysoká a dalších 12 metrů je ke hřebeni krovu. Do katedrály se lze podívat skrze zamřížovaný otvor, kterým dříve visely provazy od věžních zvonů.

Zatím jsou prostory půdy katedrály svatého Bartoloměje otevřené jen při mimořádných prohlídkách, nejbližší termín bude 10. května. V rámci plánované rekonstrukce katedrály vznikne v jejím podkroví nová expozice, říká architekt Jan Soukup: „Lidi půjdou na věž, zhruba v polovině výšky si budou moct odpočinout a podívat se do toho obrovského prostoru. Bude tam expozice na téma katedrály a jejího vývoje, dále věže a zvonů, které byly pořízené před dvěma lety. Dozví se jaká je jejich historie a jak jsou těžké.“

Nejstarší část podkroví se nachází nad presbytářem a jedná se o typický gotický krov. Podle Jana Soukupa je sestavený z velkého množství trámů z jedlového dřeva, jež bylo pokáceno v letech 1524-1525. Zajímavostí je, že nad loděmi je úplně jiný, daleko jednodušší krov, kde je použitá první ležatá stolice u nás. Ta v Čechách zdomácněla až po 30 leté válce. Vysvětlit se to dá prý tím, že vázat krov nad tak obrovským kostelem nemohl kde kdo, takže si zřejmě museli půjčit tesaře ze zahraničí, a ti sem přinesli tuto progresivní konstrukci.

Kámen vzhůru nohama

Na půdě je možné vidět i řadu zděných oblouků, neboli arkád, které celý krov podepírají. „Arkády byly postavené v roce 1528, to víme přesně. Jen si přitom musíme pokaždé stoupnout na hlavu, neboť zedníci tehdy kámen s tím datem zazdili obráceně. Zjevně neuměli číst, a když přišel mistr, který to uměl, už bylo pozdě,“ dodává s úsměvem Soukup.

Zajímavé jsou v podkroví také schody, které vedou k vazným trámům. Balancovat ve výšce 11 metrů je buď pro pokrývače anebo pro lidi beze strachu i bez závratí, říká opět Jan Soukup: „Když mi bylo 10- 12 let, tak jsem tu ministroval a s klukama jsme závodili, kdo rychleji trámoví přejde od schodů až na druhou stranu k oknu. Tehdy jsme byli hloupí, ale naštěstí jsme to přežili.“

Nová expozice na půdě katedrály by mohla vzniknout už během příštího roku. Do té doby bude podkroví dostupné jen mimořádně a s průvodcem.

Půda katedrály sv. Bartoloměje v Plzni
autoři: lum , jik
Spustit audio