Také Tachovsko si v těchto dnech připomíná 72. výročí osvobození

5. květen 2017

Hodně dramatický byl konec druhé světové války na Tachovsku. Okres byl tehdy součástí Německa a také většina obyvatel mluvila německy. Ještě před příchodem amerických osvoboditelů postihlo Tachovsko několik tragédií. Na města padaly bomby a při pochodech smrti umíraly stovky lidí.

Přímo na Tachov dopadaly bomby v únoru 1945. Pochody smrti na konci války na Tachovsku nepřežily stovky lidí. Tyto smutné události připomínají dva památníky. Mohyla, v níž je pochováno 232 obětí a památník na bývalém novém židovském hřbitově, který je zároveň největším masovým hrobem na území České republiky.

„Osvobození je v regionu Tachovska velmi specifické, protože po mnichovské dohodě celé území našeho okresu bylo součástí Velkoněmecké říše, takže z toho plyne i to, že si ti lidé asi nepřipadali osvobození,“ připomíná Jana Hutníková z tachovského muzea.

Tachov, Bor, Stříbro a pak přímo na Plzeň

Američtí vojáci překročili dnešní hranici a vstoupili na území Tachovska na konci dubna. Do Tachova dorazili 2. května, odkud jednotky 3. americké armády generála Pattona postupovaly dál do vnitrozemí. „Nejvíce to bylo přímým směrem na Stříbro. Po osvobození Boru a Stříbra 4. května, postupovali vojáci dále přímo na Plzeň,“ vysvětluje Hutníková.

Obyvatelstvo na Tachovsku se krátce po válce vyměnilo, Němci odešli a noví obyvatelé už v roce 1946 v Tachově oslavovali americké osvoboditele. Postavili pomník, a jak připomíná Jana Hutníková z tachovského muzea, dopustili se tehdy historického omylu. „Dal se tam datum 3. května ačkoliv historicky to bylo 2. května. Ale protože to dělali o rok později lidé, kteří zde v roce 1945 nebyli, zřejmě si to přesně nepamatovali,“ vysvětlila Hutníková.

V Tachově už si výročí osvobození připomněli, například Stříbro, Planou nebo Konstantinovy Lázně pietní akty teprve čekají.

autoři: lum , jik
Spustit audio