Téměř 20 hudebních akcí, výstavy, divadelní představení i literární večery nabídnou v Plzni 35. Smetanovské dny

28. únor 2015

V Plzni začne v pondělí 2. března festival Smetanovské dny. Multioborový, v České republice výjimečný, festival nabídne celou řadu koncertů vážné hudby, ale i další kulturní akce - výstavy, vědecké sympozium, literární večery nebo divadelní představení. Potrvá celý měsíc - až do 29. března. Letošní 35. ročník je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a stejně jako v předchozích dvou letech ho pořádá Plzeňská filharmonie.

Smetanovské dny patří k vlajkovému projektu Evropského hlavního města kultury s názvem Kulturní bohatství Plzně. Podle programového ředitele společnosti Plzeň 2015 Jiřího Sulženka má festival evropskou úroveň a v České republice nemá obdoby. „Ukazuje, jak představit divákům současnou vážnou hudbu, anebo vážnou hudbu obecně, velmi dostupnou formou. Program kombinuje i mladé žánry, pořady pro děti, různé prostory, ve kterých lze tuhle muziku poslouchat a vnímat. Takže z tohoto hlediska to je úžasné. A zároveň interpreti, kteří zde budou vystupovat, jsou skutečně spičkoví, takže je to opravdu veliká událost pro všechny, kdo chtějí vidět špičkovou evropskou kulturní kvalitu, " dodává Jiří Sulženko.

V pondělí se představí kanadská houslová hvězda

Festival loni navštívilo pět tisíc lidí a ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová očekává vyprodaný sál Měšťanské besedy např. při pondělním zahajovacím koncertu, který začne v 19 hodin. „Festival Smetanovské dny připravil takový highlight, což je zahajovací koncert. Je to vystoupení Staatskapelle Weimar s dirigentem Stefanem Solyomem a jako hvězda vystoupí houslistka kanadského původu Catherine Manoukian, která zahraje Brahmsův houslový Koncert D dur. V rámci tohoto koncertu zazní i slavná Dvořákova osmá symfonie. Všechny posluchače srdečně zvu."

Na úterý 3. března je připravený koncert ve spolupráci s druhým Evropským hlavním městem kultury - belgickým Monsem. Ve studiu Českého rozhlasu Plzeň vystoupí soubor současné vážné muziky Musiques Nouvelles s programem Přepsaný Pierot. „Musiques Nouvelles přiváží současné skladby současných skladatelů, z nichž dokonce tři byly napsány českými skladateli a objeví se v Plzni ve světové premiéře vůbec poprvé.", přibližuje koncert Jiří Sulženko. Třemi českými skladateli jsou Hanuš Bartoň, Jan Trojan a Michal Nejtek.

Festival nabídne i zajímavý doprovodný program

Festival Smetanovské dny nabídne např. koncert Zlatý věk operety v Plzni (ve studiu Českého rozhlasu Plzeň), koncert Vivat Mozart!, pod taktovkou Ronalda Zollmana, klavírní jazzové etudy v podání Milana Fraňka nebo koncert Janáčkova komorního orchestru a další. Připravený je také zajímavý doprovodný program. Chybět nebude Noc svatého Patrika se skupinou Poitín, autorský večer s Eugenem Brikciusem, komponované matiné plzeňské konzervatoře Známý neznámý Friedrich Rückert, výstavy na téma loajalita nebo pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany.

Smetanovské dny zakončí 29. března kompozice Jakuba Jana Ryby Stabat Mater, která byla věnována Plzni. Spolu s Českým filharmonických sborem Brno vystoupí Plzeňská filharmonie.

Ceny vstupenek se pohybují od 100 Kč u komorních projektů až do zhruba 500 Kč u velkých koncertů. Podrobný program Smetanovských dnů najdete na internetových stránkách smetanovskedny.cz

autor: kos
Spustit audio