Teplá Vltava se otevřela vodákům. Jejich počet bude NP Šumava regulovat

3. květen 2016

Od 1. května začala pro vodáky sezóna i na Teplé Vltavě na Šumavě. Kvůli ochraně vzácných druhů rostlin a živočichů musí Správa národního parku Šumava usměrňovat jejich počet.

Teplá Vltava na území Národního parku Šumava se smí splouvat o květnových víkendech a svátcích. Od června do října pak každý den. Vodáci se na tento zhruba 17 kilometrů dlouhý úsek řeky dostanou jen za určitých podmínek, které stanovuje návštěvní řád parku.


Registrovat se vodáci mohou na místě nebo na oficiálních stránkách Národního parku Šumava, kde je poplatek za loď o 200 korun levnější. Rezervace přes internet má výhodu také v tom, že si lidé zamluví konkrétní termín. Při registraci na místě riskují, že zrovna bude kapacita vyčerpaná.

„Především se jedná o výšku hladiny, při které se může splouvat. Ta se měří na Soumarském mostě. Pokud je výška hladiny v rozmezí od 51 do 61 cm, smí se splouvat s průvodcem, nad 61 cm se smí splouvat i bez průvodce,“ vysvětluje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Podle něj ale není nutné vnímat průvodce jako policistu, který hlídá pořádek. „Průvodce je průvodce. Řekne vodákům, kudy plují, co je tam zajímavého, přece jenom je to trošku jiné splouvání než například na Otavě nebo na dolnějším toku řeky Vltavy. Je to prostě jiný zážitek,“ komentuje Dvořák.

Dalším omezením při splouvání Teplé Vltavy je počet lodí. Ten je stanoven na maximálně 20 lodí za hodinu. Toto kritérium je dáno kvůli ochraně přírody, včetně vzácných druhů. „Tím hlavním je perlorodka říční, která je velmi náchylná především na prohrabování dna. Proto je tam omezení výšky hladiny. Když vodák zabere pádlem, může dohrábnout až na dno a perlorodku tím nepřímo usmrtí. Ovšem není to jenom o perlorodce, je tam spousta zajímavých druhů, květin, bylin, motýlů a podobně,“ dodává Dvořák.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio