„Tereza“ a „Babeta jde do světa“ a další hity tvůrčího týmu Suchý-Šlitr znějí Novým divadlem v Plzni. Rozezpívají publikum?

23. září 2016

Týden před 85. narozeninami plzeňského rodáka, divadelníka, hudebníka, spisovatele, textaře a výtvarníka Jiřího Suchého má premiéru hudební revue „Kdyby tisíc klarinetů“. Nazkoušel ji soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Většinou lidé znají film „Kdyby tisíc klarinetů“, ve kterém – kromě hlavní autorské dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr - vystupuje řada pěveckých a hereckých osobností půle šedesátých let dvacátého století. Třeba Jana Brejchová, Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo Hana Hegerová.

Byl dříve film nebo divadlo? „Divadlo. A naše „Klarinety“ jsou pocta pánům Suchému a Šlitrovi. Co je důležité plzeňské divadlo má taky osobnosti a tahouny souboru, na které lidi chodí: Soňa Hanzlíčková Borková, Pepa Hruškoci, Pavel Režný nebo Aleš Kohout. Takže já jsem se snažil z každého vytáhnout to, co je mu blízké. Dělají to perfektně. Jestli je tam něco špatně, je to chyba režie,“ říká rezolutně režisér kusu Ondřej Lážnovský.

Je tenhle titul opravdu muzikál? „Není. Pan Suchý už to víckrát říkal. Tohle je kabaret, revue. V muzikálu je hlavní téma, které se neustále obměňuje a vrací. Tady to není. Drobné příběhy jednotlivých figur jsme teprve uzavřeli my, ale nic není navíc, pročítali jsme všechny možné verze scénářů od Jiřího Suchého a s tím jsme pracovali,“ vypráví režisér.

Původní inscenace hry Jiřího Suchého měla světovou premiéru v roce 1958 v pražském Divadle Na zábradlí. Film režíroval Ján Roháč a jeho premiéra byla v roce 1965. Další zajímavý údaj se vztahuje k plzeňskému divadlu: poprvé uvedlo titul „Kdyby tisíc klarinetů“ před 32 lety. Nezestárla látka? „Suchý je forever. Máme něco českého, původního, pořád to funguje. Snad to v Plzni pár sezon zůstane,“ doufá Lážnovský.

Foto z představení muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Na fotografii  Martin Hucl (Pán v cylindru)
autor: Petra Kosová
Spustit audio