Titulem Stavba roku Plzeňského kraje 2016 se pyšní historická jízdárna, nový bytový dům i firemní sídlo

26. květen 2017

Dvacet sedm staveb dokončených nebo zkolaudovaných v minulém roce přihlásili jejich majitelé, investoři či projektanti do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2016. Jen tři z nich titul získaly. Byla mezi nimi i největší jízdárna v České republice v Tachově - Světcích. Ta si navíc odnesla jako jediná i druhé ocenění, a to Cenu veřejnosti.

Jízdárna uspěla v kategorii rekonstrukce. Současně jí ve veřejném hlasování podpořilo 524 lidí, což jí přineslo i Cenu veřejnosti. Do soutěže jízdárnu přihlásilo město Tachov. „Cena je pro všechny občany Plzeňského kraje, protože tato stavba je druhou největší jízdárnou ve střední Evropě po Španělské jízdárně ve Vídni. Je to unikátní stavba a žádnou podobnou už v České republice nenajdete. Proto jsem rád, že právě tato stavba získala ocenění Stavba roku,“ řekl starosta Tachova Jiří Struček, který si obě ocenění osobně převzal.

Jízdárně v Tachově-Světcích před několika lety hrozila demolice a město ji zachránilo na poslední chvíli. Stavba má unikátní architektonické prvky. Například krov s hranolovým světlíkem. O zdařilou rekonstrukci jízdárny se zasloužil architekt Jan Soukup.

Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2016 - Jízdárna Světce

„Před rekonstrukcí byly zdi jízdárny zřícené a je zázrak, že krásný krov, který se tam nachází, nespadl, protože ho na čtvrtině vůbec nic nepodpíralo. Opravit tuto část bylo vůbec nejtěžší,“ uvedl Jan Soukup. Rekonstrukce se prováděla podle historických fotografií a dokumentů. Podle Jana Soukupa se opravy podařili provést velmi kvalitně, což ocenila i odborná porota, která zhodnotila rekonstrukci jako úspěšnou a řemeslně kvalitní.

Opravy v řádech desítek milionů

Opravy jízdárny v Tachově-Světcích do teď stály zhruba 70 milionů korun. Dostavba přijde přibližně na stejnou částku. Město už požádalo o evropskou dotaci a věří, že uspěje.

V nové kategorii průmyslové stavby uspělo sídlo společnosti Workpress Aviation v Plzni na Borských polích, která vyrábí díly pro letecké interiéry. „Velmi výrazné prosklení celého interiéru dává pocit, že stavba je pro zaměstnance velmi příjemná a kvalitní,“ uvedl předseda poroty Miloslav Michalec.

Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2016 - sídlo společnosti Workpress Aviation v Plzni

Další oceněnou stavbou, konkrétně v kategorii stavby pro bydlení, je nový bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni. Cenu poroty získala ohleduplná rekonstrukce bývalé parostrojní továrny ve Zbirožském dvoře.

Všechny přihlášené stavby lidem přiblíží tradiční putovní výstava, která bude na vybraných místech Plzeňského kraje.

autor: jik
Spustit audio