Tomáš Holub bude v sobotu vysvěcen na nového plzeňského biskupa

29. duben 2016

V sobotu o půl jedenácté se bude v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni konat svěcení v pořadí druhého plzeňského biskupa, Monsignora Tomáše Holuba. V úřadu nahradí Františka Radkovského. Diecéze počítá s velkou účastí veřejnosti.

Tomáš Holub se stane v pořadí teprve druhým plzeňským biskupem. Svěcení přijme z rukou pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky. Spolusvětiteli budou jeho předchůdce, Mons. František Radkovský, a řezenský biskup Rudolf Voderholzer. Obřadu se zúčastní také kardinál Miloslav Vlk, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr obrany Martin Stropnický a další hosté. Veřejnost může svěcení sledovat buď přímo v katedrále nebo na obrazovkách v prostranství před katedrálou a ve františkánském kostele.

Čtěte také

76letý Radkovský z funkce plzeňského biskupa abdikoval před dvěma lety. Holuba papež jmenoval letos v únoru. Ačkoli se v mládí domníval, že bude farářem na venkově, nejdelší část své duchovní kariéry strávil v české armádě. Stal se jejím prvním hlavním vojenským kaplanem, později působil jako generální vikář královéhradecké diecéze a v posledních letech zastával funkci generálního sekretáře České biskupské konference.

Lidé, kteří se budou chtít svěcení zúčastnit, musí počítat s tím, že na náměstí Republiky nebude možné parkovat. Kdo se nevejde do katedrály, může vše sledovat na obrazovkách před ní nebo v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Tam si budou moci také sednout.

Plzeňská diecéze je velmi mladá. 31. května 1993 ji založil papež Jan Pavel II. Vydělila se z pražské arcidiecéze a diecézí českobudějovické a litoměřické. Jediným biskupem plzeňské diecéze byl po 23 let František Radkovský. Ten přišel do Plzně jako 53letý a lidé si ho velmi oblíbili. Je respektovanou osobností jak mezi katolíky, tak mezi nevěřícími.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio