Tradici vaření piva připomíná i Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích

25. srpen 2015

Na pivovarnickou tradici se snaží navazovat města a obce po celém Česku, výjimkou nejsou ani Radnice na Rokycansku. Návštěvníci tamního muzea si mohou prohlédnout původní sklepy a také ochutnat současnou pivní produkci.

Na mnoha místech republiky chtějí oživit pivovarnickou tradici a právě proto stále vznikají nové mini pivovárky. Podobný cíl si vytyčili i v Radnicích na Rokycansku, kde chtějí začít vařit už čtvrtou pivní značku. Historii pivovarnictví na tomto místě připomíná i Muzeum Josefa Hyláka, kde mohou návštěvníci spojit prohlídku starých pivních sklepu s ochutnávkou piva.

Ležácké sklepy vznikly v Radnicích v roce 1860, kdy se přešlo na metodu výroby piva spodním kvašením a fungovaly tam následně až do druhé světové války, kdy byla výroba v radnickém městském pivovaru definitivně ukončena.

Do podzemí zavede návštěvníky čtyřicet točitých schodů. Sklepy nabízí pohled do historické spilky, kde probíhal hlavní kvasný proces. Dochovaly se tam prvky vzduchotechniky, větrací šachty a dominantou sklepů je velký ležácký sklep, kde pivo v dubových sudech zrálo. Po jeho stranách jsou velké lednice.

„Pivo se chladilo přírodně, tedy ledem, který se těžil na radnických rybnících, který se sem shazoval. Jak se uvádí, ten led vydržel klidně až do další zimy, takže přes celé léto ty lednice sloužily pro přírodní ochlazování celého toho prostoru," vysvětlil vedoucí Infocentra a Muzea v Radnicích Martin Caletka.

Odtok vody z tajících ledových ker zajišťovaly žlaby v podlaze. Díky tomu se v prostoru udržovalo mikroklima, které zajišťovalo stálou teploty kolem sedmi stupňů Celsia. Ta je pro správné zrání piva ideální. Celkově byl systém udržování teploty v prostoru sklepů velmi důmyslný, dalším jeho prvkem byly i speciální větrací otvory.

„Teplý vzduch odcházel na povrch ze sklepů pryč a při zemi jsou další šachty větrací, kudy byl nasáván ten chladný těžký vzduch. Takže jednak formou lednic, jednak formou výměny vzduchu tady byla udržována ideální teplota," doplnil Martin Caletka.

Ve sklepích má vzniknout prvohorní prales

Muzeum má ale se sklepy ještě další plány. V budoucnu by tam měla vzniknout expozice oživené historie radnické přírody z doby prvohor, konkrétně karbonu. Z této doby totiž pocházejí unikátní lokální nálezy přesliček a plavuní. Vizí muzea je vytvořit v podzemí jakýsi historický prales, který se dochoval v podobě zkamenělin.

Radnické pivovarské sklepy, kde se teď teplota pohybuje kolem deseti stupňů Celsia, nabízejí v horkých dnech lidem příjemné ochlazení. Občerstvit se tam ale návštěvníci mohou i současnou produkcí radnického piva z místních minipivovarů.

Celou letní sezonu až do konce září je otevřeno denně, to znamená od pondělí do neděle vždy od 8:00 do 16:30. Po zbytek roku, mezi říjnem a dubnem - v zimní sezoně, je otevřeno každý pracovní den od 8:00 do 16:30.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio