Tramvajovou trať na Lochotín čeká rozsáhlá oprava

9. říjen 2015

Město Plzeň chystá na příští rok další investici do tratě na Karlovarské třídě. Poslední úsek kolejí využívaných tramvajovou linkou číslo 4 nechá radnice za 90 milionů korun opravit.

Vedení města chce už koncem listopadu vypsat na rekonstrukci veřejnou soutěž. Podle projektu by měla zakázka vyjít na 90 milionů korun bez DPH, radnice ale očekává, že trh cenu ještě sníží. Všechny zakázky nad padesát milionů korun musí schvalovat zastupitelstvo a poté ještě výbor pro zadávání veřejných zakázek. Teprve potom je možné vypsat soutěž.

Frekventovaná trať vede od zastávky Severka přes křižovatky Studentská, Kralovická, Manětínská až po konečnou a využívá ji vůbec nejvytíženější linka číslo 4, která zajišťuje dopravu na největší městské sídliště Lochotín.

Původně chtělo město opravu zrealizovat už letos, nepodařilo se ale zajistit koleje, a záměr tak musel být odložen. Radnice teď doufá, že se celou opravu podaří zvládnout během příštího roku. Tou dobou odstartuje také rekonstrukce mostu Generála Pattona, nejdůležitějšího mostu v Plzni na Karlovarské třídě. Tuto rekonstrukci má ve své režii Ředitelství silnic a dálnic a právě s ní pak bude město muset práce zkoordinovat. Očekává se, že s největšími komplikacemi se řidiči budou muset potýkat na jaře 2016.

Rozsáhlá oprava potrvá zhruba rok a bude zahrnovat kompletní výměnu kolejových pásů, opravu trolejí a úpravu zastávek. Zruší se také podchod u Plzeňky a rekonstrukcí projdou i parkovací stání a chodníky. Součástí zakázky pak má být i oprava křižovatky Gerská-Kralovická na krajské silnici třetí třídy. Na té se bude osmi miliony korun podílet krajská správa silnic. Město odhaduje, že by práce mohly začít už v květnu 2016.

Karlovarská třída je jedinou spojnicí sídlišť Lochotín, Košutka a Vinice s centrem města. Trať byla vybudována už v roce 1976 a v současné době je její stav už havarijní. Město ji opravuje postupně. První kilometrový úsek trati přišel na 176 milionů korun a opravou prošel už v roce 2009. Úsek po křižovatku se Sokolovskou ulicí město opravilo v roce 2011 a práce stály 136 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio