Třaskavé téma bude jednání zastupitelstva o fúzi Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky

29. listopad 2017

Sloučit Plzeňskou teplárenskou a Plzeňskou energetiku v jeden podnik anebo ponechat teplárnu výlučně ve vlastnictví města? O tom budou v prosinci rozhodovat plzeňští zastupitelé. A nebudou to mít jednoduché.

Důvodem sloučení obou podniků je to, že Plzeňská teplárenská potřebuje obří modernizaci za 1,6 miliardy korun. Má zastaralé kotle na uhlí, které v roce 2021 přestanou vyhovovat přísnějším limitům produkce škodlivin. Kdyby se teplárna sloučila s Plzeňskou energetikou, která dnes dodává teplo například Skvrňanům a Borským polím, nebyla by tak výrazná modernizace v nejbližších letech nutná. Jeden kotel by se odstavil a s dodávkami tepla by pomohla Plzeňská energetika, která používá modernější technologie.

Modernizace by stála přibližně jen 350 milionů. Spojením s akcionářem v podobě Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského by byla šance na postupné investice, které provoz zefektivní a přinesou tak větší zisky. Kromě toho by pak mohla Plzeňská teplárenská i dál vyplácet městu Plzeň dividendy. To se jich teď vzdalo právě v souvislosti s vidinou miliardové modernizace. Bylo to ročně 60 milionů korun. Takto to vysvětlili představitelé obou společností na tiskové konferenci.

Fúze má i své odpůrce

Mezi odpůrce fúze patří krajská organizace KSČM, která se především obává vyšších cen tepla. Obávají se, aby se Plzeňané nedostali do situace jako s vodou, která je teď jednou z nejdražších v Česku. To generální ředitel Plzeňské teplárenské vyvracel s tím, že společnost musí zachovat tržní ceny tepla už jen proto, že dávno není monopolem. Na trhu jsou tepelná čerpadla, plynové vytápění a další alternativní zdroje a každý si snadno spočítá, jestli je pro něj výhodnější teplo z toho centrálního nebo ze svého vlastního. A teplárna pochopitelně o zákazníky přijít nechce.

Kromě toho hlavní rozhodovací slovo bude mít vždycky město, protože bude mít v teplárně zhruba 70 procentní podí.

Podle generálního ředitele Plzeňské energetiky Václava Paška je to pro obě společnosti ekonomický přínos, společně vydělají víc než dnes samostatně a za další jde také samozřejmě o dividendy. Kromě toho Plzeňská energetika působí v Plzni dlouhé roky, svého času byla zdrojem pro celou Škodovku a chce se podílet na rozvoji energetického průmyslu ve městě.

O fúzi bude rozhodovat 14. prosince zastupitelstvo města. To taky dostane petici proti fúzi, kterou doručí komunisté. Ti už taky nechávají podepisovat návrh na referendum. Výsledek referenda může podle komunistů anulovat usnesení zastupitelstva.

autoři: kos , jik
Spustit audio