Třídenní oslavy v Bezdružicích na Tachovsku připomínají dvě významná výročí města

V Bezdružicích na Tachovsku dnes začínají slavit dvě významná výročí. Jedním je 555 let od povýšení Bezdružic na městečko a druhým je 450 let od narození Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Připravený je bohatý kulturní program, který potrvá až do neděle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdružice

Bezdružice | Foto: Eva Kačánová

K povýšení Bezdružic na městečko došlo 31. října 1459 za vlády krále Jiřího z Poděbrad. A přesně na den 555 let poté se začne slavit. Podle nezávislého starosty města Jana Soulka program v 18 hodin zahájí v kulturním domě vystoupení skupiny Švejk Band:

„Poté je pro návštěvníky našich slavností připraveno takové malé překvapení. Vystoupí skupina Kočky. Jedná se o travesti show. Takže to bude taková netradiční záležitost. Po tomto vystoupení bude do jedné hodiny po půlnoci k tanci a poslechu hrát skupina Jenny & company.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Se starostou Bezdružic na Tachovsku Janem Soulkem natáčela o oslavách města Martina Klímová

Důležité je i druhé výročí, které připomíná českého spisovatele, šlechtice, válečníka, diplomata, cestovatele a hudebníka Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Ten se narodil před 450 lety.

„Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic je významná osobnost českých dějin. Je asi nejvýznamnější osobností, která je spojena s naším malým městem,“ pokračuje starosta.

I proto se bude sobotní program odehrávat v Domě u Haranta.

„Jedná se o nově zrekonstruovaný dům na náměstí Kryštofa Haranta v Bezdružicích. Nikdo ho nemůže přehlédnout, protože září krásnou novou fasádou. Ve 13 hodin tam začne beseda o historii našeho města a regionu, kterou nás provede Markéta Novotná, známá regionální historička. Odpoledne vystoupí folklorní soubor Stázka z Teplé. Po setmění nás čeká unikátní projekce života a odkazu Kryštofa Haranta na fasádu jeho domu,“ dodává Jan Soulek.

Oslavy zakončí nedělní výroční koncert s flétnou a kytarou. Začne v půl třetí opět v Domě u Haranta.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme