Tropické teploty lákají k vodě. Citlivější plavci si už ale všude nezaplavou

23. červen 2017

Západní Čechy nabízejí mnoho možností ke koupání, na některých místech to ale hygienici nedoporučují. Zatímco kvalita vody v Plzeňském kraji je zatím vesměs dobrá, na některých koupalištích v Karlovarském kraji se už zhoršila.

Začalo léto a tropické počasí přímo vybízí ke koupání. Při výběru vhodného rybníka či jiné nádrže je ale vhodné řídit se informacemi od hygieniků. Voda v přírodních koupalištích v Plzeňském kraji je zatím kvalitní bez větších hygienických rizik.

Vodu vhodnou pro koupání přímo v Plzni teď podle hygieniků nabízí celá bolevecká rybniční soustava. Nejčistší vodu má Kamenný rybník. Velký Bolevecký rybník má průhlednost vody kolem pěti metrů a voda je čistá. Plavce ale mohou obtěžovat vodní rostliny i přesto, že správci městských rybníků je každý den kosí speciální vyžínací lodí. Té by si měli plavci všímat a držet se při plavání v bezpečné vzdálenosti.

Příjemné plavání nabízí i Košutecké jezírko, které má dobrou kvalitu vody a poměrně vysokou průhlednost. Na přehradě České údolí na řece Radbuze na jihu Plzně je aktuálně průhlednost vody kolem půl metru. Sinice se tam sice ještě nerozvinuly, ale koupání tam odborníci nedoporučují.

Krajské hygienické správy obou západočeských regionů provádějí pravidelné kontroly vody v přírodních koupalištích a její kvalitu pak stanoví na základě pětibodové stupnice

Plavání v čisté vodě stále nabízí přehrada Hracholusky na hranici Plzeňska a Tachovska. V dolní části u hráze se průhlednost vody za týden o něco snížila a je kolem čtyř metrů. Rybáři by si taky měli uvědomit, že v hloubce pod šest metrů je už málo kyslíku a ryby tam nebudou. Na koupališti Valcha na Klatovsku je teď podle Krajské hygienické stanice situace tradičně nejhorší, ve vodě už se množí sinice.

V Karlovarském kraji hygienici nedoporučují koupání v nádrži Skalka

Třetí stupeň kvality vody z pětibodové stupnice je ve vodní nádrži Skalka u Chebu. V posledních letech bývá v druhé polovině sezony kvůli sinicím označena za nebezpečnou ke koupání. Vyplývá to z aktuálních údajů krajských hygieniků. Mírně se zhoršila kvalita vody taky v přehradě Jesenice na Chebsku u autokempu Václav, ale stále je možné se tam koupat. Hygienici ji označili druhým stupněm, tedy jako vhodnou ke koupání, pouze s mírně zhoršenými vlastnostmi. Výborná kvalita vody naopak zůstává na Jesenici u Rybářské bašty.

Mírně zhoršené vlastnosti ukázaly rozbory u vody na koupališti Boden v Habartově na Sokolovsku, přesto je nadále vhodná ke koupání. O stupeň horší je pak kvalita vody ve Velkém rybníce u Hroznětína. Ve Velkém rybníce se stejně jako na chebské Skalce v minulých letech vyskytovaly sinice a v roce 2015 tam bylo po většinu sezony koupání zakázáno.

Nejlepší známkou v uplynulých týdnech hygienici označili vodu koupaliště Michal v Sokolově, největší přírodní koupaliště v Karlovarském kraji. Výborná voda je pak také v karlovarské Rolavě, na koupališti Dřenice u Jesenice, Lido v Mariánských Lázních a také na Bílé vodě u Chodova.

autoři: mkl , sch | zdroj: ČTK
Spustit audio