Tropické teploty lákají k vodě, lidé by ale neměli podcenit opatrnost

5. červenec 2015

Největší vodní nádrž v Plzeňském kraji, Hracholuská přehrada je v obležení. Na koupající dohlížejí vodní záchranáři.

Čtyřicet vodních záchranářů dohlíží během léta na bezpečnost plavců u Hracholuské přehrady. Vodní záchranná služba už začala fungovat naplno. Pětičlenné týmy tvoří vyškolení dobrovolníci. Střídají se v týdenních turnusech a nad plavci bdí nepřetržitě ve dne i v noci. Pokud zrovna není akutní výjezd, má každý den stejný harmonogram.

„Je třeba ráno zkontrolovat výjezdové prostředky, dofouknout čluny, potom se kontrolují vysílačky a veškerý záchranný materiál. Pak probíhá odpolední projížďka, kdy procházíme kempy. Večer příprava světel, zajištění člunů a noční pohotovost," popsal rutinu předseda vodních záchranářů na Hracholuské přehradě Jan Fišer.

Vodní záchranka používá dvojici gumových člunů, ty jsou pro své vlastnosti k využití při jejich práci ideální. Mezi další vybavení pak patří také páteřová deska, záchranné pásy a různé osobní ochranné prostředky, jako jsou vesty nebo helmy. Co se týče zdravotnického vybavení, disponují vodní záchranáři automatickým externím defibrilátorem, lahví s kyslíkem, zdravotnickým obvazovým materiálem a podobně.

Nejčastěji ošetřují pořezané a rváče, občas se i někdo topí

Protože prázdniny a dovolená u vody nebývají vždycky bez problémů, jsou vodní záchranáři stále připraveni pomoci. V případě nouze by se tak lidé měli obrátit na operační středisko zdravotnické záchranné služby na čísle 155 nebo žádat pomoc přes hasičský záchranný sbor na čísle 150, případně na souhrnném čísle 112. Na výzvu operačního střediska jsou pak záchranáři schopni během dne vyjet do dvou minut a během noční pohotovosti do deseti minut. Nejčastěji ošetřují drobná poranění a infarkty.

„Jsou to většinou nějaká řezná poranění o různé součásti šlapadel, sklo ve vodě. V noci, když jsou různé produkce v kempech, tak se opilí lidi poperou, pořežou nebo něco podobného. Dost často jezdíme na cévní mozkové příhody, infarkty a zhruba tak dvakrát, třikrát do roka tady bývá resuscitace po tonutí. Ještě jsme neměli případ poranění páteře při skoku do vody. Samozřejmě to nebezpečí hrozí vždycky, je třeba dávat na tyhle věci pozor," varoval Jan Fišer.

Alkohol ke koupání nepatří, už vůbec ne v horku

Aby bylo úrazů co nejméně, doporučují záchranáři, aby lidé dodržovali několik základních pravidel. Tím hlavním je, aby při koupání nepopíjeli alkohol.

„A samozřejmě, když je někdo uřícený, nemůže skočit do vody. Může tak dojít k bezvědomí. Na Hracholuskách máme teď povolenou plavbu motorových plavidel, takže je také třeba se chovat opatrně v plavební dráze," doplnil Fišer s tím, že v souvislosti se současnými tropickými teplotami je pak třeba také doplňovat pitný režim a držet se spíše ve stínu.

autoři: mkl , sch
Spustit audio