Turistické informační centrum v Plzni se po rekonstrukci otevírá veřejnosti

18. prosinec 2014

Turistické informační centrum v Plzni má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Nově nabízí moderní interiér, bezbariérový přístup nebo wifi připojení zdarma. Dvouměsíční rekonstrukce přišla na 1,7 milionu korun a zaplatilo ji město ze svého rozpočtu. Informační centrum na náměstí Republiky se znovu otevřelo veřejnosti v úterý.

„Na to, že jsme Evropské hlavní město kultury 2015, tak jsme měli informační centrum v opravdu nedobrém stavu a rozhodně nenaplňovalo standardy informačních center v takových městech. Já jsem měl příležitost jich navštívit několik v Evropských hlavních městech kultury a to naše opravdu zaostávalo," vysvětluje náměstek primátora Martin Baxa hlavní důvod, proč se město rozhodlo pro rekonstrukci.

Turistické infomační centrum získalo nový interiér, má bezbariérový přístup a nabízí více obslužných míst včetně jednoho se sníženým pultem pro pohodlnější obsluhu klientů na vozíčku. Zásadní změnou je ale podle vedoucí infocentra Ireny Benešové rozdělení původních prostor na dva oddělené celky.

„Informační centrum po rekonstrukci získalo dva krásné nové prostory a oddělilo návštěvníky. Takže v jednom prostoru se samostatným vchodem bude předprodej vstupenek a směnárna a to druhé, větší místo, bude patřit jenom turistům a klientům. Takže se navzájem nebudou rušit a to je ten hlavní důvod, proč ta rekonstrukce byla samozřejmě rok 2015. Ten udělal takový impuls, ten to popíchl, aby se to tak stalo,“ říká Benešová.

Infocentrum má moderní osvětlení, nové skleněné vitríny, které umožní přehlednější prezentaci nabízených suvenýrů a na velkoplošných projekcích může představit větší množství turistických atraktivit a akcí. Kromě kompletních turistických informací nabízí informační centrum i další služby.

„Mezi další činnosti patří organizování průvodcování. Máme tým průvodců, kteří zajišťují prohlídky nejen po městě, ale i na klíč podle přání klienta v regionu i v našem kraji. Další služby je DHL pointík, potom zprostředkováváme bezplatně ubytování a potom prodej, jak turistické literatury, suvenýrů, pohledů a sběratelských sérií," doplňuje Irena Benešová.

V letošním roce využilo služeb Turistického informačního centra 100 tisíc návštěvníků. Zmodernizované infocentrum je otevřené každý den od 9 do 18 hodin, v období od dubna do října je otevírací doba prodloužená až do 19 hodin.

autor: čer
Spustit audio