U plzeňské katedrály se objevily záhadné kovové ruce. Jejich původ vyvolává řadu otázek

5. leden 2018

Ruce vycházejí ze spáry, pod jedním z obrubníků, je to nalevo vedle andělíčka Ošahánka, a je velmi snadné je přehlédnout. Zatím nikdo neví, kdo je jejich autorem a co mají znázorňovat. Ruce budí dojem jako, že někdo zpod katedrály vylézá nebo že chce katedrálu nadzvednout.

První fotky rukou se na sociální síti Facebook objevily v prosinci. Například Roman Černík ze sdružení Johan kolem 20. prosince fotil japonskou turistku u plzeňského andělíčka a všiml si, že na fotce má i záhadné ruce. Vypadá to ale, že tyto ruce už jsou tady mnohem déle, jen si jich nikdo nevšimnul.

Aleš Hejna ze sdružení Křížky a vetřelci, které mapuje drobné sakrální a jiné památky ve městě a dosud neobjevená umělecká díla, má k záhadě více informací: „My jim říkáme „skřípnuté“ ruce a upozornil nás na ně Roman Černík. A protože máme spoustu přátel, kteří se zajímají o drobné památky, tak jsme zveřejnili fotku rukou. Hned na to se přihlásila jedna moje kamarádka, která řekla, že viděla dva muže v kapucích, kteří ruce instalovali. Nevíme sice úplně přesně, kdo to byl, ale přehled máme.“

Schází svědci i kamerový záznam z města

Pokud jsou ruce u katedrály od 29. listopadu je tedy s podivem, že na ně za tu dobu nikdo neupozornil. K plzeňskému andělíčku navíc denně míří davy lidí. Míří sem i kamerový systém. Z toho se ale bohužel nedá nic zjistit. Jednak k záznamům má přístup jen policie a za druhé, se záznamy uchovávají jen měsíc, a tudíž by tam záznam z 29. listopadu už stejně nebyl.

Vzhledem k tomu, že ruce vylézají ze spáry pod obrubníkem a nijak nezasahuje do katedrály, která je národní kulturní památkou, nechystají se je odstraňovat ani památkáři ani církev.

Případné odstranění díla by měl tedy na starost odbor památkové péče krajského úřadu. Jeho vyjádření se ale zatím nepodařilo zjistit.

Pátrání tedy dál pokračuje, pokud by někdo měl tedy informace, které by mohly pomoci, ať se ozve do redakce Českého rozhlasu Plzeň.

autoři: lum , jik
Spustit audio