U Třemošenského rybníku na okraji Plzně vzniklo další místo pro rekreaci

25. květen 2017

Oblíbená soustava boleveckých rybníků v Plzni nabídne další místo pro koupání. Město nechalo za téměř 12 milionů korun upravit břeh Třemošenského rybníka. Ten je jedním z deseti rybníků v celé soustavě, která je v České republice unikátní. Je přímo na okraji města a k rekreaci a sportu ji využívají tisíce Plzeňanů.

Bolevecká rybniční soustava předběhla o víc než sto let i Jakuba Krčína a jeho jihočeské rybníky. Město ji začalo budovat už v roce 1460. A teď postupně upravuje břehy rybníků tak, aby byly pro obyvatele i návštěvníky Plzně co nejatraktivnější.

„Nejklíčovější pro nás bylo opevnění západního břehu Boleveckého rybníku, což byla první investiční akce v této oblasti. Potom následoval Kamenný rybník a dnes je to Třemošenský rybník. Naším cílem je, aby rekreační oblast byla přístupná všem občanům, včetně těch handicapovaných nebo maminek s kočárky,“ řekl náměstek primátora Petr Náhlík.

Na břehu vzniklo 300 metrů dlouhé terasové opevnění, jeho součástí je pohodlná cesta s lavičkami. Plavci můžou využívat dva schodišťové vstupy do vody. Změny popisuje Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

„Z neutěšeného prostoru a podemletého břehu Třemošenského rybníku se vyklubalo úplně nové příbřeží, které je skládáno z velkých kamenných bloků a na jeho koruně je vybudována pěší stezka propojující hráz Třemošenského rybníku s hrází Kamenného rybníku," řekl Havelka.

Rekreace a záchrana lesa

Úprava břehu se neprováděla jen kvůli rekreaci, zároveň pomohla zachránit lesnatý kopec, který voda a eroze postupně ukrajovaly. „Stromy, které byly na krajích, se postupně vyvracely a padaly do rybníka. Bylo tedy nutné provést nezbytnou úpravu tak, aby nedošlo k potlačení lesa,“ doplnil Havelka.

Rybník teď bude vyhledávat mnohem víc plavců než dosud. Kvůli neupraveným břehům ho příliš lidí nenavštěvovalo, přitom má velmi kvalitní vodu. Dokonce patří mezi nejčistší v celé Bolevecké rybniční soustavě.

Třemošenskému rybníku se říká taky Židovský nebo Židovák. Nachází se přímo pod boleveckým sídlištěm a pod konečnou tramvaje číslo 1.

autor: kos
Spustit audio